Minden családban vannak olyan ételek és sütemények, amelyek legendával és nagy hagyományokkal bírnak, amelyek valamilyen módon kötődnek a családi múlthoz, a gyerekkorhoz, a nagyihoz, szerencsésebbeknek a dédihez. A gyümölcskenyér is ilyen, ez pedig egy igazi dédi-féle változat.
Sokféle gyümölcskenyér létezik, sőt, tulajdonképpen nincs is két egyforma, hiszen ha az alaprecept állandó is, a belevalókat és azoknak az arányát ízlés és az aktuális készletek szerint lehet módosítani. Vannak, akik könnyedebb, inkább piskótaszerű gyümölcskenyeret sütnek, mások a vajasabb, tömörebb tésztára voksolnak. Olvasónk, Linda receptje ez utóbbi, sűrűbb tésztájú gyümölcskenyér, alaposan megpakolva aszalt gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval, csokoládéval.
„Nekem ez egy igazi ünnepi finomság, tele minden földi jóval. Ez is egy olyan süti, amit a dédim készített, és mondhatom, hogy nagyon, de nagyon finom.” Több benne a töltelék, mint a tészta, különlegessége, hogy kandírozott gyömbér is került bele, amitől elképesztően izgalmas lett, a narancsos cukormáztól pedig nemcsak ünnepibb és „havasabb” lett, de nagyon hosszan puhán tartja a tésztát.
Gyümölcskenyér cukormázzal
Hozzávalók:
A cukormázhoz:
Elkészítés: Az apróra vágott gyümölcsökre löttyintsük rá a rumot vagy a whisky-t – nekünk most épp whisky volt itthon. 🙂 Tegyük félre állni.
A vajat a cukorral és az egész tojásokkal keverjük habosra. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd adjuk a vajas keverékhez, és alaposan keverjük össze.
A gyümölcsöket keverjük el 2 evőkanál liszttel. Egy fakanállal keverjük a tésztába a gyümölcsöket, a magvakat és a csokit.
Kivajazott, kilisztezett formába öntsük a tésztát, és kb. 160–180 fokon süssük készre. Sütőtől függően kellhet hozzá 60 perc. Mindenképp csináljunk tűpróbát! Nekem most 80 percet volt bent, inkább lejjebb vettem a hőfokot, hogy ne égjen meg a teteje.
Még forrón borítsuk ki a formából, és konyharuhába csavarva, rácson hagyjuk kihűlni. Amikor már hideg, keverjük ki a narancslevet a porcukorral, és borítsuk be a sütit ezzel a mázzal. Én lassan folyatom le a tetejéről, egy kiskanállal itt-ott rásegítek, hogy nagyjából egyforma vastag legyen. Kb. 20–30 perc alatt megköt a máz, és lehet is szeletelni, kóstolni.
A receptet és a fotót SKLinda küldte. Köszönjük!