Ha van olyan recept, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, akkor a narancsos-csokis gesztenyegolyó biztosan közéjük tartozik! A leggyorsabb, a legegyszerűbb, nagyon finom, gyorsan elkészül, csokis is, és még mutatósan is tálalhatjuk. Álomdesszert következik!
Akár egy gyors nassolnivaló finomságra vágyunk, akár vendégeket várunk, ha gyerekeket akarunk meglepni egy egyszerűbb és egészségesebb desszerttel, vagy jópofa és praktikusan gyors édes falatokkal készülnénk egy bulira vagy baráti beszélgetésre, a gesztenyegolyó a megoldás… Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, alapanyagaiban van cukor, de táplálékérzékenyek elkészíthetik „mentes változatban”, igaz, úgy kicsit hosszadalmasabb, de még úgy sem számít macerásnak.
Összesen 5 alapanyagra van szükség: gesztenyemassza, darált keksz, vaj és narancs az alapja, illetve ezek keverékéből készülnek a golyóbisok, ezeket olvasztott csokoládéba mártva, illetve kakaóporba forgatva el is készültünk az isteni finom villámdesszertünkkel. A „mentes változathoz” natúr főtt gesztenyét érdemes pépesíteni, a keksz helyett finom zabpelyhet használni, vaj helyett kókuszolajat, természetes édesítőként pedig vagy datolyát, mazsolát, esetleg steviát – és hogy kellően krémes legyen, több narancslét…
Ha vendégségbe, gyerekeknek szánjuk, egy hurkapálcára szúrva mutatós cake pop is lehet a gesztenyegolyónkból, a csokimázat megszórhatjuk színes cukorkával, dekorcukrokkal, de akkor is tökéletes, ha egyszerűen csak meghempergetjük cukrozatlan kakaóporban.
Csokis-narancsos gesztenyegolyó
Hozzávalók:
Elkészítés: A gesztenyemasszát egy tálba lereszeljük, az alaposan megmosott narancs héját is hozzáreszeljük. Az omlós vajas kekszet késes aprítóban finomra őröljük, a gesztenyéhez adjuk az olvasztott vaj felével, és annyi narancslét facsarunk hozzá, hogy a massza összeálljon, könnyen formázható legyen.
Diónyi golyókat formázunk belőle, amiket vagy megforgatunk cukrozatlan kakaóporban, vagy csokimázzal bevonjuk. Ha az utóbbit választjuk, akkor az étcsokit egy fémtálba tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék olvasztott vajat, elkeverjük, levesszük a tűzről.
A gesztenyegolyókat apránként az olvasztott csokoládéba tesszük, megforgatjuk, majd egy-egy hurkapálca segítségével – először beleszúrjuk, majd kiemeljük vele –, és egy pohárba vagy befőttesüvegbe téve, esetleg egy almába szúrva hagyjuk megdermedni. Díszíthetjük is szórócukorral, kókusszal, tört mogyoróval, csokireszelékkel, esetleg masnival – ki mit szeret!
Ez is érdekelhet: A gesztenye
A gesztenye gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, és sok jótékony hatása van a házi gyógyászatban is.
A szelídgesztenye származásáról, fajtáiról, élettani hatásáról, tápanyagairól és felhasználási lehetőségeiről olvashatunk a könyvben, és persze legkedveltebb oldaláról, a konyhai szerepéről is.
Közel 60 ételreceptet tartalmaz a kötet a levesektől, sültektől a süteményekig, tortákig.
A kiadvány tartalma:
– A gesztenye származása, története
– A szelídgesztenye kincsei: ásványi anyagok, vitaminok
– Tárolási, vásárlási tanácsok
– Érdekességek a gesztenyéről
– Receptek gesztenyével