Írd be, mit keresel:

5 tipp az olcsó és egészséges étkezéshez

Sokszor szeretjük magunktól elhárítani a felelősséget, ha egészséges étkezésről van szó: ez nekem túl drága, erre nekem nincs időm… A kifogások tárháza végtelen, na de a megoldásoké? Segítünk.

Cookta - 2017.01.14.
5 tipp az olcsó és egészséges étkezéshez

Pár napja a Laci bácsi konyhájavideóval van tele a Facebook- és Tumblr-falam – ha nem tudnátok, ez az a videó, amiben össze van vágva Benke Laci bácsi (mesterséf?) összes agyonvegetázott és duplán panírozott receptje (ha esetleg egy burokban éltek, és még nem találkoztatok vele, akkor itt lehet megnézni). Bár sokan nevetünk rajta, a valóság ennél egy picit mégiscsak szomorúbb: nem véletlenül van kereslet az ilyesmire (elvégre ezeket a videókat nem csak unatkozó fiatal felnőttek nézik meg iróniából), aminek elsősorban nem az igénytelenség, hanem a pénzhiány az oka.

Szerencsére van átmenet az igénytelen étkezés és a fine dining között: nem kell, hogy nap mint nap tízezreket költsetek arra, hogy jó és minőségi ételeket egyetek. Mindössze néhány apróságon és elsősorban a hozzáálláson kell változtatni, és mind az egészségetek, mind a pénztárcátok meghálálja majd a törődést.

Legyen egy kijelölt napotok a főzésre!

Lássuk be, minden nap munka után, hullafáradtan a legtöbbünknek semmi kedve még összedobni különleges, időigényes fogásokat, tehát felesleges azt kitűzni célul, hogy minden nap főzni fogtok. Helyette inkább jelöljetek ki egy (vagy több) napot a héten, amikor tudjátok, hogy lesz időtök előre dolgozni, ilyenkor pedig készítsetek olyan fogásokat, amik sokáig elállnak.

„Egyedényes” tészta – csirkemellel, spenóttal és brokkolival >>

Rakott kel csirkével, egészségesebben >>

3 kedvenc egy receptben – csirkemell, cukkini, tészta csőben sütve >>

Forrás:
Depositphotos

Fagyasszatok!

Ha tudjátok, hogy nem fogyasztjátok el az ételeket az elkövetkezendő napokban vagy egy héten belül, fagyasszátok le! Ugyanez igaz akkor is, ha például sok húst vesztek egyszerre: valószínűleg nem fogtok egy hét alatt megenni két kiló csirkemellet (hacsak nem vagytok testépítők), és egyébként sem túl jó ötlet mindennap ugyanazt enni. Ilyenkor szeleteljétek fel a húst akkora adagokra, amekkorákat legközelebb biztosan felhasználtok. Erre mindenképp figyeljetek oda: soha ne fagyasszatok le olyat, amit korábban már felengedtetek, és 3–6 hónapnál tovább SEMMIT ne tároljatok a mélyhűtőben!

Hogyan fagyasszunk, hogyan olvasszunk? >>

Tipp: így fagyasszuk le a gyümölcsöket és zöldségeket télire >>

Töltött káposzta: csoda 90 perc alatt >>

Használjatok olcsó, de egészséges alapanyagokat!

Nem feltétlenül kell mindennap húst enni, a fehérjét más, szezonális zöldségekkel is pótolhatjátok. Érdemes rá odafigyelnetek, hogy éppen mikor minek van szezonja, hiszen olyankor sokkal olcsóbban kaptok belőle zamatosabb darabokat. De télen jó megoldás lehet a fagyasztott zöldség is: ezek ugyanis sokkal jobban megőrzik a tápanyagokat, mint a konzervek.

Egyedényes olcsó és egyszerű ételek egyetemistáknak >>

Olcsó, egyszerű, kiadós – remek fogás egyenesen Zalából >>

Főzelékek finoman – avagy fóbiából forradalom! >>

Forrás:
iStock

Használjatok fel mindent!

Néha egy kis kreativitással sokkal jobb ételeket lehet összehozni, mintha betűre pontosan követnénk a receptet. Van még otthon abból a fűszerből, amit egy különleges indiai recepthez vettél, de azóta szinte semmire nem használtad? Helyettesítsd vele azt a fűszert, ami éppen hiányzik! Túlszámítottad magad a vásárlásnál, és valamiből kicsit többet vettél? Ne dobd ki, hanem használd fel okosan – ha pedig nincs mivel kombinálnod, irány a fagyasztó.

Öt fűszer, ami mindig jó, ha van otthon >>

Mi legyen a maradék főtt krumplival? >>

A másnapos kenyér új élete >>

Félre az impulzusvásárlással!

Legyen szó ruhákról, elektronikai cikkekről vagy éppen ételről, néha mindannyian bedőlünk a hangzatos leértékeléseknek. Ha egyébként eszetekbe sem jutna az adott ételt megvenni, gondoljátok át vásárlás előtt: tulajdonképpen mire is fogom én ezt felhasználni? Az nem jó válasz, hogy majdcsak jó lesz valamire… Arról nem is beszélve, hogy sokszor a már fonnyadt, hamarosan lejáró élelmiszereket értékelik le, ezeket pedig tényleg csak akkor érdemes megvenni, ha már aznap készítetek belőle valamit, különben hiába spóroltatok, megy a kukába.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.