Írd be, mit keresel:

Főzés romeltakarítás nélkül – így sikerülni fog!

Van, aki szükségből, más lelkesedésből főz, vagy egyik alkalommal így, máskor úgy, de akár a család ellátása a cél, akár magunk örömére vagy barátainknak főzünk, akkor esik igazán jól az étel, ha ebéd vagy vacsora utánra nem marad egy nagy halom mosogatnivaló, kupacnyi elpakolandó ez-az a konyhapulton. És ez nem lehetetlen!

Cookta - 2017.01.14.
Főzés romeltakarítás nélkül – így sikerülni fog!

Sütés-főzés esetén nem árt némi rutin, ez igaz, de bárki lehet talpraesett konyhatündér – egy kis tervezéssel. Vannak, akik heti menüt és bevásárlólistát írnak, amivel valóban sok idő és pénz spórolható meg, az alapanyagok egyszeri, hétvégi előkészítésével pedig napi 20–30 perc alatt kész is az aznapra szánt meleg étel. De vannak, akiknek fogalmuk sincs, mihez lesz kedvük öt nap múlva, vagy mi lesz éppen akciós a boltban, mi lesz szebb a piacon a héten: a karfiol vagy a brokkoli…

De a tervezés mindenképpen fontos, ha nem is egy hétre előre, de a főzés kezdetekor mindenképpen. Ha nemcsak egy gyors vacsorát dobunk össze, hanem akár több fogást készítünk, akkor előtte érdemes átgondolni, logisztikailag eltervezni, hogy mivel kezdjük a munkafolyamatokat, mi igényel hosszabb főzési, sütési, esetleg pihentetési időt, ami alatt mi más fogásokat készíthetünk, előkészíthetünk, esetleg eltakaríthatunk – így nem halmozódik fel a főzés, illetve az ebéd vagy vacsora végére. 

Az is fontos, hogy minden munkarész után viszonylagos rendet tegyünk a konyhapulton: egyrészt így kényelmesebben dolgozhatunk a továbbiakban, másrészt nem halmozódik fel mosatlan vagy felesleges dolog a konyhapulton. Nem mellékes szempont az sem, hogy mondjuk nem szárad bele-rá az étel edénybe, késre, ha azonnal elöblítjük, miután leszerepeltek, illetve újra tudjuk használni akár a következő munkafázisnál, ahelyett, hogy félretennénk, és egyy újat vennénk elő. Mert annál undokabb nincs, mint mondjuk egy tésztás főzőedényt vagy szűrőt beáztatni, és levarázsolni róla a keményítős, rászáradt réteget, miközben ha még melegen, nedvesen átöblítjük, két mozdulattal – és kevesebb vízzel, tisztítószerrel – és pikk-pakk megvagyunk.

Érdemes törekedni arra is, hogy minél kevesebb kellékkel dolgozzunk. Elég egy vágódeszka, amit időnként leöblítünk, nem kell feltétlenül hármat összepiszkolnunk – ugyanígy a késsel is spórolhatunk. Ha zöldséget vagy tésztát főzünk, szűrő helyett használhatjuk a lábas fedőjét is, ami már amúgy is használatban van: egy kis rést hagyunk, konyharuhával – mert forró! – erősen megfogjuk, és így öntjük ki a felesleges főzővizet – de el is tehetjük, fel is használhatjuk más fogáshoz alaplének.

Ha ezt a néhány praktikus kis dolgot betartjuk, tiszta és rendben lévő konyhapulttal, üres mosogatóval érünk a főzés végére, nyugodtabban ülhetünk le enni vagy várhatjuk szeretteinket, barátainkat az asztal mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.