A marcipán, a narancs és a csokoládé olyan triót alkot, amit nehéz felülmúlni. Most egy olyan recept következik, ami gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, és ami annyira finom, hogy miután valaki megkóstolja, garantáltan elkéri a receptjét!
Ki mondta, hogy egy ellenállhatatlan süti szükségszerűen bonyolult, raffinált, hosszadalmas és költséges? Nagy tévedés, ha bárki is ilyet állít! Egy vajjal gazdagított pihe-puha piskóta némi kis extrával megbolondítva tökéletes desszert lehet, például egy kis marcipánnal, naranccsal és csokival!
Olvasónk, Veronika receptje erre a bizonyság, rém egyszerű, mégis nagyon különleges és ünnepi: „Finom, omlós, puha vajas piskóta, benne és a tetején is reszelt marcipán, a narancs íze felturbózva egy kis narancslikőrrel, a végén pedig az a kis csoki a tetején, ami felteszi a koronát erre a csodára.”
Marcipános–narancsos sütemény
Hozzávalók (egy nagy gáztepsire való):
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy nagy tepsit kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel. A marcipánmasszát jól lehűtjük, hogy könnyen tudjuk reszelni.
A tojásokat két nagyobb tálba szétválasztjuk, majd a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor 3/4 részét, és fehéredésig habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a puha vajat, a reszelt citrom- és narancshéjat, és fokozatosan belekeverjük a narancs és a fél citrom kifacsart levét, a narancslikőrrel és a narancslekvárral együtt habosra verjük. Apránként hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet, és simára keverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a masszához a felét, ezzel simára keverjük.
A marcipánt lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn, és a 3/4 részét beleforgatjuk a masszába. A maradékot meghagyjuk a tészta tetejére.
A maradék tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk a masszába, nagyobb mozdulatokkal, hogy ne törjük össze.
Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntjük, elegyengetjük, és a tetejére szórva a maradék reszelt marcipánt betesszük sülni az előmelegített sütőbe. 200 fokon 10 percig sütjük, majd a hőt lejjebb véve 180 fokra, 25–30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Miután megsült, a sütőt lekapcsolva, ajtaját résnyire nyitva hagyjuk, és így hagyjuk hűlni a tésztát.
A kihűlt tésztát kedvünk szerint formázva kiszaggatjuk. Én egy cakkos szélű sütiformával szaggattam ki, amitől nagyon kis helyesek lettek.
A tetejére a csokoládét mikróban vagy kis edényben felolvasztjuk, vigyázva, nehogy megégjen, belekanalazzuk egy nejlonzacskóba, egyik sarka felé tereljük a csokoládét, majd egy csomóval szorosan elkötjük. A zacskó végén apró lyukat vágunk és a kifolyó csokoládéval vékonyan megdíszítjük a kihűlt tésztát.
A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!