Mostanában több főzeléket készítek, a párom legnagyobb örömére. Meg én is szívesebben eszem, mióta megtaláltam a legjobb módját a sűrítésnek: a harmadát-negyedét összeturmixolom, így nem kell lisztet használni!
A főzelékekkel általában nincs problémám. Csak azzal, mikor ezt a legtöbbször agyonlisztezett, agyonfőzött zöldségételt egészségesnek tüntetik fel. Sokan még mindig nem veszik tudomásul, hogy ami finomliszttel van behabarva, vagy urambocsá’ be van rántva, az sok minden, csak nem diétás. Ezzel a módszerrel viszont az!
Most a fasírtot is zabpehellyel készítettem, így még gluténmentes diétába is beilleszthető. És komolyan mondom, finomabb is lett, mint a szokásos. 🙂
Finomfőzelék zabpelyhes fasírttal
Hozzávalók:
A fasírthoz:
Elkészítés: A darált húst összekeverjük egy tálban a tojással, az aprított petrezselyemmel, jó pár tekerésnyi őrölt borssal, a pirospaprikával, az összezúzott fokhagymával és a zabpehellyel. Legalább 20 percet állni hagyjuk hűtőben, hogy a zabpehely megszívja magát. Ne sózzuk egyelőre!
A karalábét és a répát egyforma kicsi kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon sárgára pirítjuk a hagymát, majd mehet hozzá a karalábé, felöntjük a levessel. Teljesen puhára főzzük, ha nagyon elfogyna a lé, vízzel pótoljuk. Hozzáadjuk a répát, kb. 5 perc után ez is puha lesz. A zöldségeket leszűrjük, a levet félretesszük.
A zöldségek 1/3 részét a botmixer poharába tesszük, annyi levet adunk hozzá, hogy összeturmixolva krémleves állagot kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, beletesszük a maradék répát, karalábét és a borsót, pár perc alatt ezt is puhára főzzük. Beleszórunk egy csokor felaprított petrezselymet (keveset félretehetünk a díszítéshez), megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Ha nincs teljesen főzelék állaga, keverjünk el 1 púpozott teáskanál étkezési keményítőt 2 evőkanál hideg vízben, és keverjük az ételbe.
Megnézzük a fasírtmasszát, ha formázható, akkor jó, ha nem, adjunk hozzá pár evőkanál zabpelyhet, és hagyjuk állni. Mikor rendben van az állaga, sózzuk meg, formáljunk pogácsákat belőle, kevés olajon egy serpenyőben süssük meg mindkét oldalukat.
A kész főzelékkel tálaljuk a ropogós fasírtokat.