Írd be, mit keresel:

(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal

Mostanában több főzeléket készítek, a párom legnagyobb örömére. Meg én is szívesebben eszem, mióta megtaláltam a legjobb módját a sűrítésnek: a harmadát-negyedét összeturmixolom, így nem kell lisztet használni!

Cookta - 2017.01.17.
(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal

A főzelékekkel általában nincs problémám. Csak azzal, mikor ezt a legtöbbször agyonlisztezett, agyonfőzött zöldségételt egészségesnek tüntetik fel. Sokan még mindig nem veszik tudomásul, hogy ami finomliszttel van behabarva, vagy urambocsá’ be van rántva, az sok minden, csak nem diétás. Ezzel a módszerrel viszont az!

Most a fasírtot is zabpehellyel készítettem, így még gluténmentes diétába is beilleszthető. És komolyan mondom, finomabb is lett, mint a szokásos. 🙂

Forrás:
Hajós Ágnes

Finomfőzelék zabpelyhes fasírttal

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb karalábé
  • 3 nagy répa
  • 35 dkg borsó
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 l hús- vagy zöldségalaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

A fasírthoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál só
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • pár tekerésnyi bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 8 evőkanál zabpehely
  • olaj a sütéshez

 
Elkészítés: A darált húst összekeverjük egy tálban a tojással, az aprított petrezselyemmel, jó pár tekerésnyi őrölt borssal, a pirospaprikával, az összezúzott fokhagymával és a zabpehellyel. Legalább 20 percet állni hagyjuk hűtőben, hogy a zabpehely megszívja magát. Ne sózzuk egyelőre!

A karalábét és a répát egyforma kicsi kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon sárgára pirítjuk a hagymát, majd mehet hozzá a karalábé, felöntjük a levessel. Teljesen puhára főzzük, ha nagyon elfogyna a lé, vízzel pótoljuk. Hozzáadjuk a répát, kb. 5 perc után ez is puha lesz. A zöldségeket leszűrjük, a levet félretesszük. 

A zöldségek 1/3 részét a botmixer poharába tesszük, annyi levet adunk hozzá, hogy összeturmixolva krémleves állagot kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, beletesszük a maradék répát, karalábét és a borsót, pár perc alatt ezt is puhára főzzük. Beleszórunk egy csokor felaprított petrezselymet (keveset félretehetünk a díszítéshez), megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Ha nincs teljesen főzelék állaga, keverjünk el 1 púpozott teáskanál étkezési keményítőt 2 evőkanál hideg vízben, és keverjük az ételbe.

Megnézzük a fasírtmasszát, ha formázható, akkor jó, ha nem, adjunk hozzá pár evőkanál zabpelyhet, és hagyjuk állni. Mikor rendben van az állaga, sózzuk meg, formáljunk pogácsákat belőle, kevés olajon egy serpenyőben süssük meg mindkét oldalukat.

A kész főzelékkel tálaljuk a ropogós fasírtokat.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.