A szirnyiki egy zseniális finomság, átmenet egy pufók palacsinta és a fánk között, de nevezhetjük lepénykének is. Szinte csak túróból áll, mégis nagyon könnyű a tésztája, elkészíteni pedig gyerekjáték.
Kevesen tudják az orosz konyháról, hogy fontos és gyakran használt alapanyaga a túró. Sokféle módon használják, de az egyik legismertebb és legkedveltebb túrós fogásuk a szirnyiki, ami nemcsak a mai Oroszország területén, de a hajdani szovjet utódállamok területén is mindenhol elterjedt, mégpedig azért, mert isteni finom és pofonegyszerű.
A szirnyikit készíthetjük reggelire, de egy tartalmas leves után is tökéletes édes második, nem mellesleg minden gyerekből egy csapásra kisangyalt varázsolhatunk, ha akár vacsorára ezt készítünk neki. A leggyakrabban édes tejföllel és lekvárral fogyasztják, ha desszertnek készül, a kettővel egyszerre, ami elsőre bizarr, de megkóstolva nagyon finom; ha pedig reggelire, akkor méz vagy lekvár a kísérője.
Ha van otthon túrónk és tojásunk, akkor neki is állhatunk, hiszen ezenkívül sak egy pici cukorra, lisztre és sütőporra lesz szükségünk, valamint kb. 15-20 percre. Ha igazán könnyű palacsintákat szeretnénk, érdemes felverni a tojásfehérjét, bőven megéri azt a plusz pár perc munkát: a tésztával is könnyebb így dolgozni, és a végeremény is sokkal finomabb lesz!
Szirnyiki – orosz túrópalacsinta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral, a túróval, valamint a sütőporral elkevert liszttel összekeverjük. Először 2-3 kanál habbal fellazítjuk a tésztát, majd óvatosan összeforgatjuk az összes habbal.
A palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk, a hőmérsékletet mérsékeljük, majd evőkanállal halmokat teszünk a serpenyőbe, és mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük.
Ízlés szerint lekvárral, mézzel vagy mézes tejföllel, porcukorral vagy vaníliás cukorral elkevert tejföllel tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Stahl Judit – Gyors konyha
Receptek 10-20-30-45 perc alatt
Stahl Judit neve fogalommá vált az elmúlt évtized alatt. „Stahlt főzni” mára több százezer családban jelenti azt, hogy gyors, finom és egyszerűen elkészíthető étel kerül az asztalra.
Ez az új Stahl-szakácskönyv is azoknak szól, akik kevés időt szeretnének eltölteni a konyhában. A receptek többsége 30 perces: ínycsiklandó hétköznapi vacsorák, emlékezetes hétvégi ebédek, előre elkészíthető vendégváró finomságok és tempós levesek, olaszos tészták, különleges melegszendvicsek, egzotikus ételek gyűjteménye. Bőven található köztük 20, 15 vagy akár 10 perc alatt összehozható fogás is. Olyan viszont egyetlen se, amely 45 percnél tovább tart.