Savanyú káposztából szerintem már mindenki készített, de legalább kóstolt székelykáposztát vagy éppen töltött káposztát, de én most egy finom levest főztem belőle. Kiadós, tartalmas akár egytálételnek is beillik!
A savanyú káposzta az egyik legjobb téli C-vitamin-forrás, érdemes csak úgy magában is elcsipegetni, vagy savanyúságként nyersen fogyasztani, de persze készíthetünk belőle egy jó kis magyaros fogást is. A korhelylevest nagyon szeretjük például, de most egy gazdagabb, babos változat született.
Került a levesbe a savanyú káposzta mellett egy kis krumpli, répa, egy doboz konzerv fehérbab, fűszerek, és így aztán igazán laktatóra sikerült a leves. Ebben az influenzás időben pedig jólesik elkanalazgatni, a színével pedig egy kis napsugarat csalogathatunk a tányérunkra. Ízlés szerint kerülhet bele erős paprika, attól függően, hogy ki mennyire csípősen szereti.
Csípős babos káposztaleves kolbásszal
Hozzávalók:
Elkészítés: A sárgarépát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint – én a sárgarépát karikára vágtam, a krumplit pedig kisebb kockákra. A konzerv babot öblítsük, majd csepegtessük le. A debrecenit karikázzuk fel. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A savanyú káposztának nyomkodjuk ki a levét, nehogy túl savanyú legyen a leves, majd egy kicsit vágjuk össze, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és az apróra vágott krumplit, keverjük össze, és pároljuk tovább pár percig.
Ezután keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, ízlés szerint csilit, majd a savanyú káposztát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint sózzuk, és főzzük kb. 30 percig.
Végül adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, az előzőleg alaposan leöblített, lecsepegtetett babot, és főzzük még kb. 10 percig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.