Az almás süteményekkel nem lehet betelni, a sülő alma illata mindig otthonosságot és meghittséget teremt, ráadásul jól át is melegedik a konyha, mire elkészül. Sokan esküsznek a gazdag, nagyon almás töltelékre, nos, jó hírünk van számukra: ez a pite csupa töltelék!
Alma szerencsére egész évben és többnyire jó áron kapható, így bármikor készíthetünk egy illatos almás süteményt. A legnépszerűbb almás süti természetesen a pite, ami ugyan csak almából és tésztából áll, mégis számtalan lehetőséget rejt. Aktuális kedvencünk az almában sült pite vagy almapite, épp csak egy kis tésztával, fűszeres töltött, sült almával.
Nagyon egyszerű, viszont isteni finom, langyosan és hidegen is kiváló, ezért érdemesebb egy nagyobb adaggal készíteni, másnapra is marad a csupa töltelék finomságból, ráadásul ennél kevesebb tésztával nem is lenne érdemes vacakolni. Az almába ízlés és a kamrapolc kínálata szerint keverhető bármilyen lekvár, vagy ha épp nincs, akkor méz, gazdagítható csokidarabkákkal, illatosítható egy kevés rummal, mindegyik verzió elképesztően finom!
Rácsos almapite
Hozzávalók:
A tésztához:
Valamint:
Elkészítése: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, míg előkészítjük az almát.
Az almák tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk. A magházakat eldobjuk, de a gyümölcshúst megtartjuk, kissé összeaprítjuk, és egy tálba tesszük. A diót és az áfonyát kicsit összevagdaljuk, az almához adjuk, hozzákanalazzuk a baracklekvárt és az olvasztott vajat, ízlés szerint fűszerezzük a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, alaposan összeforgatjuk, majd az almákba kanalazzuk.
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, majd a megtöltött almák tetejét berácsozzuk. Az almákat sütőtálba tesszük, 175 fokos sütőbe toljuk, és 25–30 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor lefedhetjük alufóliával, így az almák is jobban párolódnak.
Langyosan vagy hidegen tálaljuk, az almából kifolyt fűszeres lével meglocsolva.