Írd be, mit keresel:

Sült almából almás pite

Az almás süteményekkel nem lehet betelni, a sülő alma illata mindig otthonosságot és meghittséget teremt, ráadásul jól át is melegedik a konyha, mire elkészül. Sokan esküsznek a gazdag, nagyon almás töltelékre, nos, jó hírünk van számukra: ez a pite csupa töltelék!

Cookta - 2017.01.30.
Sült almából almás pite

Alma szerencsére egész évben és többnyire jó áron kapható, így bármikor készíthetünk egy illatos almás süteményt. A legnépszerűbb almás süti természetesen a pite, ami ugyan csak almából és tésztából áll, mégis számtalan lehetőséget rejt. Aktuális kedvencünk az almában sült pite vagy almapite, épp csak egy kis tésztával, fűszeres töltött, sült almával.

Nagyon egyszerű, viszont isteni finom, langyosan és hidegen is kiváló, ezért érdemesebb egy nagyobb adaggal készíteni, másnapra is marad a csupa töltelék finomságból, ráadásul ennél kevesebb tésztával nem is lenne érdemes vacakolni. Az almába ízlés és a kamrapolc kínálata szerint keverhető bármilyen lekvár, vagy ha épp nincs, akkor méz, gazdagítható csokidarabkákkal, illatosítható egy kevés rummal, mindegyik verzió elképesztően finom!

Rácsos almapite

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 db tojássárga
  • 1/2 citrom reszelt héja

Valamint:

  • 8 nagyobb alma
  • 2 marék dió
  • 1 marék aszalt vörösáfonya
  • 4 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fahéj és szegfűszeg ízlés szerint

Elkészítése: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, míg előkészítjük az almát.

Az almák tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk. A magházakat eldobjuk, de a gyümölcshúst megtartjuk, kissé összeaprítjuk, és egy tálba tesszük. A diót és az áfonyát kicsit összevagdaljuk, az almához adjuk, hozzákanalazzuk a baracklekvárt és az olvasztott vajat, ízlés szerint fűszerezzük a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, alaposan összeforgatjuk, majd az almákba kanalazzuk.

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, majd a megtöltött almák tetejét berácsozzuk. Az almákat sütőtálba tesszük, 175 fokos sütőbe toljuk, és 25–30 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor lefedhetjük alufóliával, így az almák is jobban párolódnak.

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, az almából kifolyt fűszeres lével meglocsolva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.