A kenyérsütés neked is menni fog! És jobb is, mint a bolti…
Az utóbbi időben kísérleteztem itthon a kenyérsütéssel. Az ok roppant egyszerű volt, egyrészt azt gondoltam, ez nekem is mehet, másrészt elfelejtettem kenyeret venni, és lusta voltam megint lemenni a boltba.
A legújabb gyönyörűségem egy rozsos kenyér, amit tökmaggal és tökmagolajjal gazdagítottam, nagyon finomra sikerült, és tényleg nem ördöngösség az elkészítése, úgyhogy megosztom a receptet. Sőt, megosztok egy zárt pirítós, vagyis toast (tószt) receptet is, amihez hasonlót nemrég láttam egy főzős csatornán, és én is elkészítettem.
Remélem, nektek is tetszik, pont olyan finom volt, mint amilyennek kinéz. 🙂
Tökmagos-rozsos kenyérke
Hozzávalók:
Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Mikor felfutott, összedagasztjuk a többi hozzávalóval. Langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ekkor ismét átgyúrjuk, egy kb. 10 x 20 cm-es cipóformát kilisztezünk (ha teflon, akkor nem kell). Ebben ismét megkelesztjük a formára igazított kenyérkét. A tetejét megvágjuk, és 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Toast brie sajttal és szárított sonkával
Hozzávalók 1 szendvicshez:
Elkészítés: Az olívaolajat serpenyőbe öntjük, felhevítjük. Beletesszük a sonkát és egy szelet kenyeret megvajazva, vajas felével lefelé. Míg a sonka sül, a sajt felét rácsipkedjük a kenyérre, majd rátesszük a sonkát. Erre a sajt másik felét, majd a következő megvajazott kenyeret, vajazott felével felfelé. Lapáttal összenyomjuk az egészet, és mikor az alsó réteg sajt megolvad, a lapáttal egy határozott mozdulattal megfordítjuk, azt is kicsit lenyomjuk, és az alsó kenyeret is ropogósra sütjük.
Kettévágva tálaljuk, azonnal fogyasztjuk.