Írd be, mit keresel:

Túrós rétes felturbózva, pudingosan, gyümölcsökkel

A rétes mindig mosolyt fakaszt, a ropogósra, pergősre, morzsálósra sült tésztájában bármi legyen is a töltelék, de talán a túrós a legkedveltebb, ha könnyű, szaftos, kellemesen vaníliás... Mi most pudingosan készítettük, aszalt gyümölcsökkel gazdagítottuk. Nem lehet kibírni, olyan finom!

Cookta - 2024.02.17.
Túrós rétes felturbózva, pudingosan, gyümölcsökkel

Nagy szerencsénk van, hogy a rétestésztához készen is hozzájuthatunk, méghozzá bármelyik boltban, és nem kell magunknak gyúrni és nyújtani, mint nagyanyáinknak nem is olyan régen. Ahhoz viszont, hogy a rétestészta kellően ropogós legyen, de ne száraz, érdemes megkenegetni. Vannak, akik ehhez olajat, mások olvasztott vajat használnak, de ha igazán jót akarunk, akkor az olvasztott vaj és tejföl keverékét érdemes kipróbálni, édes töltelék esetén egy kevés porcukorral, ettől jobban is tartanak a vékonyka tésztarétegek, kissé összetapadva.

A túrós töltelékbe mindig kell egy kis nedvességet felszívó anyag, hogy a cukortól levet engedő túró ne áztassa el a tésztát, és a tölteléknek is meglegyen a tartása. Ehhez leggyakrabban búzadarát használunk, akár például a túrógombócnál, de tölteléknél tökéletes egy csomag pudingpor is, amelynek keményítőtartalma megköti a túró nedvességét. Hogy még finomabb legyen, néhány aszalt gyümölcsöt is a töltelékbe kevertünk – ha mazsolával működik, más aszalvánnyal miért ne próbálhatnánk ki?

Túrós rétes pudingosan, aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 2 dl tejföl
  • 8 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag tejszínes pudingpor
  • 2 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 15 dkg aszalt sárgabarack, füge, datolya, aszalt szilva ízlés szerint

Elkészítés: A töltelékhez az aszalt gyümölcsöket durvára vágjuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot a tojások sárgáját, belereszeljük a citrom héját, alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínes pudingport és a felaprított aszalt gyümölcsöket.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, először 2-3 evőkanálnyival a túrókrémet fellazítjuk, majd 2-3 részletben hozzáadjuk mindet, és óvatosan összeforgatjuk.

A réteslaphoz a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a tejföllel és a porcukorral. Egy réteslapot sütőpapírra fektetünk, egy ecset segítségével megkenjük a vajas-cukros tejföllel, majd újabb réteslapot fektetünk rá, ugyanígy megkenjük, 4 réteslapig folytatjuk. Hosszanti irányban az egyik felére halmozzuk a túrókrém felét, és óvatosan feltekerjük, a végeit benyomkodjuk, és a sütőpapír segítségével egy nagy tepsibe átemeljük. Ugyanígy járunk el a maradék réteslapokkal és a töltelékkel, vagyis 2 rudat készítünk.

A rétesek tetejét is lekenjük a maradék cukros-vajas tejföllel, majd 170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, langyosra vagy teljesen kihűlve tálaljuk szeletelve, porcukorral meghintve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.