A rétes mindig mosolyt fakaszt, a ropogósra, pergősre, morzsálósra sült tésztájában bármi legyen is a töltelék, de talán a túrós a legkedveltebb, ha könnyű, szaftos, kellemesen vaníliás... Mi most pudingosan készítettük, aszalt gyümölcsökkel gazdagítottuk. Nem lehet kibírni, olyan finom!
Nagy szerencsénk van, hogy a rétestésztához készen is hozzájuthatunk, méghozzá bármelyik boltban, és nem kell magunknak gyúrni és nyújtani, mint nagyanyáinknak nem is olyan régen. Ahhoz viszont, hogy a rétestészta kellően ropogós legyen, de ne száraz, érdemes megkenegetni. Vannak, akik ehhez olajat, mások olvasztott vajat használnak, de ha igazán jót akarunk, akkor az olvasztott vaj és tejföl keverékét érdemes kipróbálni, édes töltelék esetén egy kevés porcukorral, ettől jobban is tartanak a vékonyka tésztarétegek, kissé összetapadva.
A túrós töltelékbe mindig kell egy kis nedvességet felszívó anyag, hogy a cukortól levet engedő túró ne áztassa el a tésztát, és a tölteléknek is meglegyen a tartása. Ehhez leggyakrabban búzadarát használunk, akár például a túrógombócnál, de tölteléknél tökéletes egy csomag pudingpor is, amelynek keményítőtartalma megköti a túró nedvességét. Hogy még finomabb legyen, néhány aszalt gyümölcsöt is a töltelékbe kevertünk – ha mazsolával működik, más aszalvánnyal miért ne próbálhatnánk ki?
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A töltelékhez az aszalt gyümölcsöket durvára vágjuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot a tojások sárgáját, belereszeljük a citrom héját, alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínes pudingport és a felaprított aszalt gyümölcsöket.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, először 2-3 evőkanálnyival a túrókrémet fellazítjuk, majd 2-3 részletben hozzáadjuk mindet, és óvatosan összeforgatjuk.
A réteslaphoz a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a tejföllel és a porcukorral. Egy réteslapot sütőpapírra fektetünk, egy ecset segítségével megkenjük a vajas-cukros tejföllel, majd újabb réteslapot fektetünk rá, ugyanígy megkenjük, 4 réteslapig folytatjuk. Hosszanti irányban az egyik felére halmozzuk a túrókrém felét, és óvatosan feltekerjük, a végeit benyomkodjuk, és a sütőpapír segítségével egy nagy tepsibe átemeljük. Ugyanígy járunk el a maradék réteslapokkal és a töltelékkel, vagyis 2 rudat készítünk.
A rétesek tetejét is lekenjük a maradék cukros-vajas tejföllel, majd 170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, langyosra vagy teljesen kihűlve tálaljuk szeletelve, porcukorral meghintve.