Írd be, mit keresel:

Csirkeosztriga, a legfinomabb falat

Melyik a csirke legfinomabb része? Kinek mi, ugye, van, aki a mellét, más inkább a combját szereti, és bár sokan a püspökfalatot tartják a leggazdagabb, legfinomabb résznek, szerintünk elég megosztó, és a legtöbben ezt inkább kihagyják... Viszont van egy aprócska része, amire a menő éttermek mostanság rákaptak: ez a csirkeosztriga.

Cookta - 2017.02.20.
Csirkeosztriga, a legfinomabb falat

Magyar neve nincs, vagyis eddig nem volt, de mindenki ismeri, aki evett már csirkét. Két kis falatka, ami a csirkeháton, a medencecsontoknál, a comb felett található, a csont kagylószerű mélyedésében. Innen is kaphatta angol nevét – chicken oyster, vagyis csirkeosztriga. Ugyanilyen része van természetesen a kacsának, libának, pulykának is, amit külföldön külön árulnak is.

Forrás:
Volaille francaise

Nálunk valószínűleg a trendi éttermekbe kerül – vagy a leleményes hentesek hazaviszik –, mert ha csirkefarhátat veszünk, akkor azon hiába keressük, nem találjuk. Így esélyünk csak úgy van hozzá, ha egész csirkét veszünk, így viszont tényleg csak két kis falat, de az biztos, hogy akár húslevesben főtt, akár sütőben sült a csirkénk, ez a legszaftosabb, legomlósabb kis húsfalat.

Forrás:
Rainer Zenz

Azt, hogy mennyire finom és a francia ínyencek között megbecsült hús, francia neve is mutatja: ők sot-l'y-laisse-nek hívják, aminek pontos jelentése „ostoba, aki otthagyja”, lenézve a szárnyas csontos hátát, nem becsülve legfinomabb falatját.

Kíváncsian várjuk, lesz-e magyar neve is a kagylóforma csontban megbúvó finom húsnak, vagy meghonosodik nálunk a csirkeosztriga…

Akit érdekel, pontosan hol találja, Gordon Ramsay videójából kiderül, egészen pontosan 2 perc után következik…

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.