Melyik a csirke legfinomabb része? Kinek mi, ugye, van, aki a mellét, más inkább a combját szereti, és bár sokan a püspökfalatot tartják a leggazdagabb, legfinomabb résznek, szerintünk elég megosztó, és a legtöbben ezt inkább kihagyják... Viszont van egy aprócska része, amire a menő éttermek mostanság rákaptak: ez a csirkeosztriga.
Magyar neve nincs, vagyis eddig nem volt, de mindenki ismeri, aki evett már csirkét. Két kis falatka, ami a csirkeháton, a medencecsontoknál, a comb felett található, a csont kagylószerű mélyedésében. Innen is kaphatta angol nevét – chicken oyster, vagyis csirkeosztriga. Ugyanilyen része van természetesen a kacsának, libának, pulykának is, amit külföldön külön árulnak is.
Nálunk valószínűleg a trendi éttermekbe kerül – vagy a leleményes hentesek hazaviszik –, mert ha csirkefarhátat veszünk, akkor azon hiába keressük, nem találjuk. Így esélyünk csak úgy van hozzá, ha egész csirkét veszünk, így viszont tényleg csak két kis falat, de az biztos, hogy akár húslevesben főtt, akár sütőben sült a csirkénk, ez a legszaftosabb, legomlósabb kis húsfalat.
Azt, hogy mennyire finom és a francia ínyencek között megbecsült hús, francia neve is mutatja: ők sot-l'y-laisse-nek hívják, aminek pontos jelentése „ostoba, aki otthagyja”, lenézve a szárnyas csontos hátát, nem becsülve legfinomabb falatját.
Kíváncsian várjuk, lesz-e magyar neve is a kagylóforma csontban megbúvó finom húsnak, vagy meghonosodik nálunk a csirkeosztriga…
Akit érdekel, pontosan hol találja, Gordon Ramsay videójából kiderül, egészen pontosan 2 perc után következik…