Nem mindig van idő és inspiráció a konyhában, de azért jobb ilyenkor is valami finomat és táplálót enni. Ezzel a tepsis csirkével kevés munkával és gyorsan összedobható egy színes egytálétel, aminek senki sem fog tudni ellenállni.
A gyors és finom nem ellentéte egymásnak, bizonyíték erre ez a remek tepsis fogás, ami egyszerre színes és ízes, fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény, krémes is, sajtos is, zöldséges is. A lényege a csirkemell, lelke pedig a fűszeres tejföl, amiben a húsfalatok és a zöldségek is sülnek. A hús nem szárad ki, de átveszi a fűszerek aromáját.
A tepsis fogás előkészítése 10 perc aprítással, elősütéssel, a fűszeres tejföl elkészítésével együtt, a sütőben pedig 20–25 perc alatt elkészül ez a nem annyira szokványos, de nagyon telt, gazdag egytálétel, vagyis fél óra alatt tökéletes ebédet vagy vacsorát prezentálhatunk. Önmagában is tökéletes, de adhatunk mellé párolt rizst, bulgurt vagy akár salátát.
Tepsis tejfölös csirke sajttal és sütőtökkel
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben kevés forró olajon átforgatjuk, 2-3 perc alatt elősütjük.
A sütőtököt meghámozzuk, és a paradicsommal együtt felkockázzuk.
A tejfölt egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott rozmaringot, a reszelt sajt felét, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a csirkét, a paradicsomot és a sütőtököt, átforgatjuk, majd sütőtálba vagy tepsibe öntjük.
180 fokos sütőbe toljuk, 10 perc sütés után megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további 10–15 perc alatt készre sütjük.
Azonnal tálaljuk, párolt rizst kínálhatunk mellé, de önmagában is nagyon finom.