Az angolszász országoknak határozottan jobb a marketingjük, mint nekünk. Ti minek örülnétek jobban: egy palacsintanapnak vagy egy húshagyó napnak? Ami ugyanis nekünk a húshagyó kedd, az nekik a pancake day. Mennyivel örömtelibb egy palacsintás nap, mint egy húshagyó kedd!
A keresztény ünnepkör hagyományai szerint a farsang utolsó napján lehet még egy kiadósat lakomázni, utána kezdődik a húsvét előtti 40 napos böjt, amikor lemondunk egy csomó finomságról, nemcsak húsról, hanem sütikről, édességekről, és a nagyböjt idején leadjuk a karácsonyi, farsangi időben felszedett kilókat, hogy húsvétra testben és lélekben megújulhassunk.
A palacsintanap lényege, hogy még utoljára összeszedjük a maradék lisztet, tojást, vajat és cukrot, hogy elfogyjon minden, és ne is kísértsen minket a böjti időben. Mi készülhet ezekből? Hát persze, hogy palacsinta!
Mi hagyományosan a lemondást emeljük ki, pedig hangsúlyozhatnánk is az örömteli tavaszi rákészülést, a tisztító böjtöt, a tavaszvárást, a megújulást. Mostantól napi böjti receptekkel jövünk húsvétig, finom, egyszerű, ötletekkel! Mára pedig sok finom palacsintát mindenkinek – csapjatok palacsintapartit!
Palacsinta-alaprecept – videóval >>
Bécsi túrós palacsinta felturbózva >>
Kókuszpalacsinta lisztmentesen >>