Írd be, mit keresel:

Lávasüti – a csokoládébomba, aminek nem lehet ellenállni

Ez az a süti, aminek senki nem tud ellenállni: nagyon csokis, forró, izgalmas, ahogy az első kanálnál kicsordul belőle a fényes csokiláva, és mindent betölt az a nagyon kakaós, intenzív illat...

Cookta - 2017.03.01.
Lávasüti – a csokoládébomba, aminek nem lehet ellenállni

Bár a lava cake – vagyis lávasüti – az elegáns éttermek desszertkínálatában szerepel, és rengeteg misztérium övezi, valójában egy nagyon egyszerű, pillanatok alatt összedobható finomságról van szó, amihez ráadásul mindig minden van otthon egy normálisan felszerelt háztartásban. Ehhez a csokis csodához ugyanis 5 alapanyagra van szükség csupán, aminek egyike sem különlegesség. Jóféle csokoládé, vaj, tojás, cukor és egy kevés liszt keveréke ugyanis az egész.

A lávasüti csak frissen és forrón jó, ám az előkészített nyers massza kiporciózva akár elő is készíthető például egy ünnepi vacsorához, mert a hűtőben 2-3 órát simán várakozhat sütés előtt, így az utolsó fogás után egyszerűen betolható a sütőbe, és 10 perc múlva már kész is. De villámdesszertnek is ideális, vagy olyan alkalomra, amikor hirtelen megkívánunk valami nagyon csokis boldogságot, ugyanis pár perc alatt összedobható.

Igazán egyetlen titka van csak: ez pedig a sütés, pontosabban sütési hőfok és a sütés ideje. Ez sütőnként változhat ugyan egy kicsit, de nekünk a 170 fokon, légkeverés melletti 10–11 perc vált be, amikor már szilárdnak, de kicsit rezegősnek látszik a teteje.

A lávasütit tálalhatjuk egy kis gyümölccsel vagy vaníliafagyival, de ennél több kísérő nem kell mellé, mert önmagában mennyei!

Lávasüti – a tökéletes csokiszuflé 

Hozzávalók:

  • 10 dkg 70%-os étcsokoládé
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg liszt

A formák kikenéséhez:

  • kis vaj
  • kristálycukor

Elkészítés: A vajat és a felkockázott csokoládét felolvasztjuk vízgőz felett, majd a tűzről levéve félretesszük.

A cukrot és a tojást habosra keverjük, hozzáaszitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a vajas csokoládét, finoman összeforgatjuk. 

Négy muffin- vagy szufléformát kikenünk vajjal, meghintjük kristálycukorral, majd egyenletesen elosztjuk bennük a csokikrémet.

170 fokos sütőben 10–11 perc alatt megsütjük.

A sütiket kiborítjuk a formából, porcukorral meghintjük, és ízlés szerint gyümölccsel, fagyival tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.