Ez az a süti, aminek senki nem tud ellenállni: nagyon csokis, forró, izgalmas, ahogy az első kanálnál kicsordul belőle a fényes csokiláva, és mindent betölt az a nagyon kakaós, intenzív illat...
Bár a lava cake – vagyis lávasüti – az elegáns éttermek desszertkínálatában szerepel, és rengeteg misztérium övezi, valójában egy nagyon egyszerű, pillanatok alatt összedobható finomságról van szó, amihez ráadásul mindig minden van otthon egy normálisan felszerelt háztartásban. Ehhez a csokis csodához ugyanis 5 alapanyagra van szükség csupán, aminek egyike sem különlegesség. Jóféle csokoládé, vaj, tojás, cukor és egy kevés liszt keveréke ugyanis az egész.
A lávasüti csak frissen és forrón jó, ám az előkészített nyers massza kiporciózva akár elő is készíthető például egy ünnepi vacsorához, mert a hűtőben 2-3 órát simán várakozhat sütés előtt, így az utolsó fogás után egyszerűen betolható a sütőbe, és 10 perc múlva már kész is. De villámdesszertnek is ideális, vagy olyan alkalomra, amikor hirtelen megkívánunk valami nagyon csokis boldogságot, ugyanis pár perc alatt összedobható.
Igazán egyetlen titka van csak: ez pedig a sütés, pontosabban sütési hőfok és a sütés ideje. Ez sütőnként változhat ugyan egy kicsit, de nekünk a 170 fokon, légkeverés melletti 10–11 perc vált be, amikor már szilárdnak, de kicsit rezegősnek látszik a teteje.
A lávasütit tálalhatjuk egy kis gyümölccsel vagy vaníliafagyival, de ennél több kísérő nem kell mellé, mert önmagában mennyei!
Lávasüti – a tökéletes csokiszuflé
Hozzávalók:
A formák kikenéséhez:
Elkészítés: A vajat és a felkockázott csokoládét felolvasztjuk vízgőz felett, majd a tűzről levéve félretesszük.
A cukrot és a tojást habosra keverjük, hozzáaszitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a vajas csokoládét, finoman összeforgatjuk.
Négy muffin- vagy szufléformát kikenünk vajjal, meghintjük kristálycukorral, majd egyenletesen elosztjuk bennük a csokikrémet.
170 fokos sütőben 10–11 perc alatt megsütjük.
A sütiket kiborítjuk a formából, porcukorral meghintjük, és ízlés szerint gyümölccsel, fagyival tálaljuk.