Írd be, mit keresel:

Gyömbéres-fokhagymás tésztasaláta – diétázóknak is

Ázsiai eredetű tésztaféle az üvegtészta vagy celofántészta, nevét onnan kapta, hogy szinte átlátszó. Nem lisztből készül, hanem a mungóbab őrleményéből kivont keményítőből, vízzel összedolgozva, vagyis se tojást, se glutént nem tartalmaz, könnyen emészthető, akár diétába is jól beilleszthető – például ezzel a salátával.

Cookta - 2017.03.07.
Gyömbéres-fokhagymás tésztasaláta – diétázóknak is

Az üvegtésztát leggyakrabban vékony cérnametélthez hasonló formában használják, de van metélthez hasonló laposabb, vékony tészta változata is, sőt vékony, kemény, átlátszó lapként is találkozhatunk vele, ezeket általában valamivel megtöltik, majd batyuvá formázzák vagy feltekerik, mint a tavaszi és nyári tekercsnél

Kimondottan alacsony a glikémiás indexe, és nemcsak gluténérzékenyeknek, hanem cukorbetegeknek is ajánlják. Az üvegtészta jó tulajdonságainak sorát még mindig folytatjuk: nem kell főzni, csupán forró vízbe áztatni, vastagságától függően pedig 7-10 percet hagyni pihenni, és láss csudát, a kemény tészta felpuhul, és magától kibogozódik!

A beáztatott, majd leszűrt üvegtésztából zöldségekkel készíthetünk salátát, serpenyőben összepiríthatjuk egy kis csirkemellel és színes zöldségekkel, kis szójaszósszal és fűszerekkel, vagy gazdagíthatunk vele egy forró levest is. Az alábbi receptben egy pikáns fűszeres saláta készül belőle, ami önmagában és köretnek is kiváló 1 szelet roston sült csirkemell vagy halfilé mellé, a szójás-gyömbéres-fokhagymás öntetnek köszönhetően kellemesen pikáns, tésztasaláta létére könnyű, nem mellesleg 10-15 perc alatt elkészül.

Ázsiai tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 10 dkg üvegtészta
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 1 kígyóuborka
  • 15 dkg zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: Az üvegtésztát egy tálba tesszük, forrásban lévő vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, mert meg fog duzzadni. Lefedjük és pihenni hagyjuk, addig a többi alapanyagot előkészítjük.

Egy kisebb lábosban enyhén sós vízben a zöldborsót pár perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a sárgarépát meghámozzuk, és az uborkával együtt vékony csíkokra vágjuk.

Az öntethez a szójaszószt, az ecetet és az olajat egy salátástálba kimérjük, hozzáreszeljük a gyömbért és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük.

A tésztát leszűrjük, és a zöldségekkel együtt a szószba forgatjuk. Érlelhetjük egy picit, jót tesz neki 10-15 perc, de akár azonnal is fogyasztható.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Ázsiai ízek zsebkönyve

E rendkívül hasznos könyvecske a modern ázsiai konyha kisokosa. A thai, a kínai, a japán, az indiai, a koreai, a vietnami és a Fülöp-szigeteki ételek a szemet és az ízlelőbimbókat is egyaránt gyönyörködtetik, ráadásul nagyon egészségesek. A könyvecske segítségével betekintést nyerhetünk a varázslatos Kelet konyháinak titkaiba, és azt is megtudhatjuk, hogy hogyan kell kiválasztani, beszerezni, adagolni, tárolni és mindenekelőtt elfogyasztani a különböző hozzávalókat.

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen barangol az ázsiai konyhákban is, rajong például a távol-keleti specialitások, az illatos fűszerek, az egzotikus fűszernövények és a tüzes, csípős mártások iránt. Ázsiai ízekről szerzett tapasztalatait most csokorba gyűjtötte, így bárki könnyedén eligazodhat a távol-keleti ízek csodálatos világában.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.