A különféle szufléktól és felfújtaktól sokan tartanak, pedig igazán egyszerűen összeállíthatók, légiesen könnyedek, ellenállhatatlanul finomak, akár ez a pillekönnyű túrós változat.
A meleg desszertek inkább ritkaságnak számítanak, ráadásul a felfújtat a sütőből kivéve azonnal érdemes tálalni, hogy mindenki megcsodálhassa a szépen feljött és illatos süteményt, mert bizony elég hamar összeesik. A forró felfújthoz nagyon jól illik egy kis hideg kísérő, ami lehet jóféle házi lekvár vagy gyümölcsragu, ünnepibb alkalomra egy kis fagyi.
Kellemesen üde és friss az íze a citromhéjnak köszönhetően, mi egy kis mazsolát is csempésztünk bele, de ez elhagyható, ha valaki nem kedveli, vagy akár aszalt vörösáfonyával, fagyasztott áfonyaszemekkel is gazdagítható.
Ebben a túrófelfújtban nincs liszt sem, csak egy kis kukoricakeményítő, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják, és a cukor is kiváltható más édesítővel, ha diétás változatban szeretnénk elkészíteni.
Készítésekor csak a sütési időre és hőre kell odafigyelni, illetve érdemes vízbe állítva sütni a felfújtakat, hogy szépen feljöjjenek, és pillekönnyű legyen a sütemény textúrája.
Túrófelfújt
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a keményítőt, simára keverjük, ha szeretjük, a mazsolát is hozzáadjuk, 3-4 evőkanál habbal kicsit fellazítjuk a masszát, majd 2 részletben összeforgatjuk az összes tojáshabbal.
A szufléformákat kivajazzuk, majd elosztjuk bennük a túrókrémet, és mélyebb tepsibe rakosgatjuk. A tepsibe – a formák köré – kétujjnyi forró vizet öntünk, és a tepsit 180 fokos sütőbe toljuk. 15–20 percig sütjük, amíg szép színt kap a teteje.
A sütőből kivéve azonnal tálaljuk – kínálhatunk hozzá lekvárt vagy gyümölcsmártást, csokiöntetet is.