A dragon chicken, vagyis a csirkehúsból készülő úgynevezett sárkányfalatok az egyik legfinomabb csirkés étel, amit Indiában és Kínában is szívesen készítenek. Nagyon fűszeres, egyáltalán nem kellenek hozzá extra alapanyagok, és gyorsan, egyszerűen elkészíthető.
Vibráló, élénk, piros színe miatt nevezik dragon chickennek, vagyis sárkánycsirkének, ami magyarul mondjuk elég idétlen, úgyhogy maradjunk inkább a sárkányfalatoknál. Lehet sárkányosan csípős is, de nem kell azért túlzásokba esni: egy kevés csili mindenképpen jót tesz neki, de mint tisztáztuk, nem a csípőssége miatt kapta sárkányos nevét. Indiában szószosabban készítik, Kínában inkább szárazabban, ami a hozzáadott paradicsomszósz mennyiségétől függ.
Általában csirkemellből készül, de filézett csirkecombot is használhatunk hozzá, mindenesetre a felkockázott húst először egy fűszeres, tojásfehérjét és kukoricakeményítőt is tartalmazó pácban érleljük. Ezek a pác esetében szokatlanabb hozzávalók egyfajta fűszeres bundát képeznek majd a húson, ez a bunda pedig könnyebben magába szívja majd a paradicsomos szósz aromáit. Elképesztően finom, csupa fűszer fogás omlós húsfalatokkal, amit ízlés szerint rizzsel vagy indiai laposkenyérrel is tálalhatunk.
Sárkányfalatok (dragon chicken)
Hozzávalók:
A páchoz:
A szószhoz:
Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk, egy tálba tesszük. A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, a csirkéhez adjuk, majd mehet hozzá az őrölt fekete bors, a szójaszósz, kevés só, a tojásfehérje és a kukoricakeményítő, alaposan összeforgatjuk, és 10–15 percet pihentetjük.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd a csirkedarabokat aranybarnára, ropogósra sütjük benne. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre téve félretesszük.
A szószhoz ugyanazt a serpenyőt használhatjuk, mint a húshoz. Adjunk még hozzá egy kevés olajat, majd az apróra vágott gyömbért és fokhagymát, a csilipelyhet, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomürével. Ha felforrt, hozzáadjuk a szójaszószt, elkeverjük, majd sült csirkemellet is beleforgatjuk, és néhány percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Legvégül hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és petrezselymet vagy koriandert is.
A tűzről lehúzva néhány percet pihentetjük, majd rizzsel vagy laposkenyérrel tálaljuk.
A dragon chicken elkészítését ezen a videón követheted: