A salátáról elsőre mindenkinek valamilyen hideg kísérőfogás jut eszébe, de ha főfogásként vagy egytálételként készítjük el, akkor lehet nyugodtan langyos is, persze csak akkor, ha van benne olyan összetevő, amit fogyasztás előtt meg kell főznünk. Villámgyors, egyszerű, diétás és nagyon finom fogás következik, görögös hangulatban.
Ha nincs éppen friss zöldsaláta otthon, akkor is készülhet egy jó kis kiadós saláta, ami akár egytálételként is megállja a helyét, akár diétás étrendben is, de lehet kísérője egy szelet roston sült vagy bundás húsnak is. A párolt zöldbab egy kis koktélparadicsommal, fetéval, olívabogyóval és némi zöldfűszerrel serpenyőben összeforgatva igazi mediterrán, tartalmas, de könnyű fogás, főszereplőként és kísérőként is nagyszerű.
Fagyasztott zöldségekhez nagyon is ér nyúlni, főleg a koratavaszi napokban, amikor még ínségesebb a kínálat a a friss zöldek terén, de egyébként villámmegoldásnak is ideális: a mai gyorsfagyasztási technikákkal állítólag több vitamin van bennük, mintha frissen a piacon vennénk. Szezonban azért maradunk a frissnél, de mivel alig várjuk az igazán meleg napokat, most egy igazán nyárias és görög fogással készültünk.
Langyos saláta zöldbabbal, fetával és koktélparadicsommal – görögös hangulatban
Hozzávalók – főételnek 2 személyre, köretnek 4 személyre:
Elkészítés: Sós, forró vízbe tesszük a fagyasztott zöldbabot, és 5-6 percig főzzük, leszűrjük.
Egy serpenyőbe öntjük az olívaolajat, a koktélparadicsomot rádobjuk, 2-3 percig rázogatva sütjük, majd mehet bele a zöldbab és az olívaolaj, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót is, óvatosan összeforgatjuk.
A tűztől levéve rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk a pirított zsemlekockával vagy krutonnal, tányérba szedjük, és ízlés szerint citromlével meglocsoljuk.