Írd be, mit keresel:

Híres nők, akik gasztrodivatot diktálnak

Az úgynevezett csúcséttermekben, a gasztronómia különféle fellegváraiban szinte mindig a férfiaké a főszerep, míg az otthoni konyhát tradicionálisan mindig nők viszik, járjunk is bármerre a nagyvilágban. Furcsa ellentmondás és kettősség – vagy mégsem?

Cookta - 2017.04.03.
Híres nők, akik gasztrodivatot diktálnak

A nagy szakácslegendák mindig is férfiak voltak, ők számítottak igazi gasztronómiai kreatívoknak, diktátoroknak, útmutatóknak – nevezzük bárhogy is, miközben a család ellátása, a házias konyha az anyák, nagyanyák, vagyis a nők feladata volt – és így van ez többnyire ma is. Most akkor ki főz jobban, ki a kreatívabb a konyhában? Valószínűleg nem ez itt a fő kérdés: nő és férfi is lehet ugyanolyan kreatív, főzhet ugyanolyan ízletesen, sokoldalúan, de más terep a családi tűzhely és egy sokfős étterem.

Egy profi szakácsnak igazán helyt kell állnia fizikailag is, nem 4-6-8 főre főznek, hanem hatalmas edényekben irdatlan adagokat, ráadásul korábban szabad tűznél vagy megrakott kemence mellett, ami már ettől is fizikai kihívás, „emberes” feladat. 

A házias, klasszikus, rusztikus vonalon viszont a nők kreativitásának és nagyszerű főzőtudományának köszönhetjük a legfinomabb kelt tésztákat, a legpraktikusabb, legkiadósabb fogásokat, amelyek nevekhez nem kapcsolódnak sajnos, de szép lassan finomodtak és alakultak, és tökéletesen integrálódtak a házias, regionális konyhába.

Az áttörést a média hozta: először a szakácskönyvek, majd a tévéműsorok – amikor nők ezreihez, millióihoz juthatott el egy-egy házias és praktikus recept, egy más kultúra kiváló fogása vagy egy új technológia, pontosabban sok és egyre több –, aminek az úttörője az amerikai Julia Child volt, aki elsőként európai élményeit osztotta meg főzős műsoraiban, majd számtalan szakácskönyvet is kiadott, amivel nagyban hozzájárult a gasztronómia színesítéséhez. 

Objektum doboz

Ő volt a szikra, aminek a nyomán egyre többen és színesebben, sokfélén és ötletesen készítik és osztják meg zseniális és kipróbálandó, ízlésünket is formáló és színesítő receptjeiket. És ebben elsősorban a nők a kreatívak és praktikusak, bár Jamie vagy a River Cottage, Ramsay vagy más fakanálforgató pasik érdemeit nem szeretnénk lebecsülni.

A top 3 nemzetközi és magyar meghatározó nők – szubjektíven – a gasztronómiában:

Nemzetközi:

Martha Stewart, az ikon

Martha Stewart, az ikon

Magyar:

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.