Írd be, mit keresel:

Pulled pork – omlós hús szendvicsben, karamellizált hagymával

Húsimádók kedvence a nagyon omlósra sült sertéshús, amit tálalás előtt villával könnyedén szálaira lehet bontani, majd a pecsenyeszaftjával még egy kicsit összeforgatni. Tányéron nem túl mutatós így, de szendvicsbe téve tökéletes.

Cookta - 2017.04.05.
Pulled pork – omlós hús szendvicsben, karamellizált hagymával

A pulled pork eredetileg fedett grillen készül, ahol kicsit füstös ízt is kap, de ha otthon készítjük, a sütővel is nagyszerű végeredményt érhetünk el. Nem egy gyors étel, de sok dolog nincs vele: a bepácolás után nyugodtan rábízhatjuk a sütőre. Mivel jó hosszan készül, nem érdemes belőle keveset készíteni: egyrészt újramelegíthető, átforrósítható, másrészt nagyon jó partiétel, amit mindenki magának állíthat össze kenyérrel vagy bucival, salátafélékkel, szószokkal, karamellizált hagymával… Amúgy nemcsak szendvicsbe tehető: bármilyen főzelék feltétjeként is zseniális!

A pulled pork lényege a sütési módja: viszonylag alacsony hőfokon kell sütni, viszont jó sokáig… Ettől lesz olyan elképesztően porhanyós és puha. A legjobb sertéslapockából készíteni, az étel szempontjából ennek a legjobb a hús-zsír aránya. Ízlés szerint fűszerezhető, de egy kis méz és balzsamecet nagyon jót tesz neki: a méztől picit karamellizálódik, az ecet pedig még omlósabbá teszi a húst.

Pulled pork karamellizált hagymával

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéslapocka egészben
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1/2 dl balzsamecet
  • 1 fej hagyma

A karamellizált hagymához:

  • 3 nagy fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál balzsamecet

Valamint:

Elkészítés: A páchoz a sót, a borsot és a kakukkfüvet egy tálkában összekeverjük, hozzáadjuk a mézet, a mustárt és a balzsamecetet, ezekkel is elkeverjük, majd alaposan bedörzsöljük vele a nagy darab lapockát. Az előkészített húst egy jénai tálba vagy más fedeles sütőedénybe tesszük, 4-5 dl vizet öntünk alá, és mellé tesszük a meghámozott és félbevágott hagymát. A sütőtálat lezárjuk, és 140 fokos sütőbe toljuk.

Két órára meg is feledkezhetünk róla, ha jól zár a jénaink, nem kell aggódnunk, hogy elpárolog a víz alóla, a gőzben pedig tökéletesen omlósra sül a hús. Két óra elteltével megfordítjuk, meglocsoljuk, és újra lefedve tovább sütjük, félóránként forgatjuk és locsoljuk, összességében kb. 3,5-4 óra alatt lesz teljesen omlós és porhanyós – a hústól függően.

Közben a hagymákat meghámozzuk, először félbe-, majd nagyon vékony félkarikákra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát rádobjuk, átforgatjuk, majd takarékra vesszük a hőt, és kb. 20 percig így pároljuk. Ekkor átkeverjük, meglocsoljuk a mézzel és balzsamecettel, picit sózzuk, és még kb. 5 percet karamellizáljuk.

Az elkészült húst kicsit hűlni hagyjuk, majd két villával szálaira cincáljuk, és ízlés szerint egy kis pecsenyeszafttal meglocsoljuk.

A hamburgerbucikat félbevágjuk, száraz serpenyőben egy kicsit lepirítjuk a vágott felületeiket, majd belehalmozzuk a szálaira szedett sült húst és a karamellizált hagymát, meglocsoljuk BBQ-szósszal, a buci kalapjával megsüvegeljük, majd tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.