Tojáshab és tejszínhab, könnyed és csalfa, kis gyümölccsel a tetején... Nem diétás, de a leglégiesebb finomság.
Egy balerina ihlette ezt a csodás desszertet, ami annyira könnyed, mint egy balerina tánclépései vagy a pillekönnyű kis szoknyája, ráadásul hófehér és habos. Duplán! Sült tojáshab és tejszínhab a lényege, mindkettő édes, az egyik robban, a másik krémes, amit egy kis friss gyümölcs vidít fel. Eredetileg Anna Pavlova orosz balerina tiszteletére készült, mégpedig Ausztráliában, de annyira zseniális, hogy gyorsan elterjedt, ma pedig igazi világklasszisnak számít.
Tulajdonképpen habcsók és tejszínhab szerelme ez a desszert, amit bármilyen gyümölccsel felvidíthatunk: ma még csak primőr az eper, nem hazai és szabadföldi, de könnyű elcsábulni, és nagyon kiadósan felhasználhatjuk ebben a desszertben. Csodás finomság, nagyon ér kipróbálni: isteni, pillekönnyű, és gyakorlatilag elronthatatlan!
Mini Pavlovák eperrel
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: A tojásfehérjét keverőtálban a csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, folyamatos keverés mellett 3-4 részletben adjuk hozzá a porcukrot, és verjük tovább, amíg teljesen kemény habot kapunk. Ezután hozzáadjuk az ecetet és az étkezési keményítőt, és verjük még 2-3 percig.
Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra féltenyérnyi kis fészkeket formázunk a habból, és 120 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 40 percre, majd a sütőt kikapcsolva, az ajtaját résnyire nyitva hagyjuk még 20-25 percet a sütőben a habcsókos Palova-alapokat.
Tálalás előtt – hamarabb ne, mert elázik a habcsók – felverjük a tejszínt. Cukor nem szükséges hozzá, mert a Pavlova elég édes, de ha szeretnénk, 1-2 csomag vaníliás cukrot tehetünk bele. A tejszínt egyenletesen elosztjuk a sült tojáshab tetején, és a szeletekre vagy cikkekre vágott eperrel koronázva tálaljuk.