Írd be, mit keresel:

Töltött káposzta tavasziasan – kelkáposztával

Vannak, akik a klasszikus töltött káposztát bármikor képesek megenni, holott a füstölt húsokban gazdag savanyú káposztás étel azért inkább a téli hónapok jellemzője. Töltött káposzta azért készülhet könnyedebben is, kelkáposztával, darált hússal és gombával.

Cookta - 2017.04.10.
Töltött káposzta tavasziasan – kelkáposztával

Alapanyagait tekintve a töltött kel nagyon hasonló a rakott kelhez, mégis teljesen más a végeredmény. A töltelékbe darált hús, hagyma és gomba kerül, amit némi tojás fog össze. A gombának köszönhetően könnyedebb, és használható hozzá sertéshús helyett baromfi, például darált pulykacomb, így akár diétás fogásnak is mondható. Rizs nincs a töltelékben, így a sütési idő is lerövidül, de köretként nagyon jól illik hozzá a párolt rizs, ami bőven elkészül, míg a húsos tekercsek a sütőben megpárolódnak.

A töltött kelt elkészíthetjük akár előre is, így akár gyors ebédnek vagy vacsorának is ideális, hiszen csak be kell tolni a sütőbe és készre sütni. Aki szereti, vagy nem diétázik, tejföllel is meglocsolhatja a sütés végefelé, de kínálható mellé tálaláskor is – így mindenki eldöntheti, tejföllel vagy anélkül eszi a töltött keltekercseket.

Húsos-gombás töltött kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 40 dkg darált hús
  • 4-5 fej gomba
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 tojás
  • 5 dl alaplé
  • só, bors
  • kevés olaj

Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gombát megtisztítjuk, nagyjából összevágjuk, majd késes aprítóval külön-külön finomra vágjuk.

Kevés olajon megdinszteljük először a hagymát, hozzáadjuk először a gombát, kicsit lepirítjuk, majd a húst is hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a majoránnát, és lefedve, takarékon még 5 percet pároljuk, majd a tűzről lehúzva kicsit hűlni hagyjuk.

Közben a kelkáposztát leveleire szedjük, és 1 percre forrásban lévő sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük.

A gombás húshoz adjuk a tojásokat, összekeverjük. A masszából maroknyi adagokat veszünk, ezzel töltjük meg a kelkáposztaleveleket, majd tűzálló tálba rakjuk. Ha elfogyott a töltelék, a maradék kelkáposztát laskára vágjuk, és a töltött káposztatekercsek tetején elrendezzük. Meglocsoljuk az alaplével (húsleveskockából), a tálat lefedjük.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük, a végefelé levehetjük a fedőt, meglocsolhatjuk ízlés szerint tejföllel.

Párolt rizzsel tálaljuk, plusz tejfölt is kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.