Hóvégi és szaladós fogásnak is ideálisak a tésztaételek, ez a zöldborsós-tonhalas változat pedig különösen. Ha üres a hűtő és a kamra, egy kis tészta, konzerv tonhal és fagyasztott zöldborsó minden háztartásban akad. Egyetlen edényben elkészíthető, és egyszerűségét meghazudtolva nagyon finom!
Tonhalas tészta leggyakrabban paradicsomos változatban készül, de az olaszok meglepő módon szeretik tejszínesen, zöldborsóval és petrezselyemmel is. Egészen más ízvilág, selymes és friss, tavaszias és könnyű, az édeskés zöldborsó nagyon jól passzol a tonhallal. Nem karakteresen halas, mégis jótékony halat eszünk, és jó hír, hogy többnyire a gyerekek is nagyon szeretik.
Tényleg villámgyorsan elkészül, mert a zöldborsó együtt fő a tésztával, a többi alapanyagnak pedig nincs szüksége igazi főzésre. Így az al dentére főtt zöldborsós tésztát szűrőbe öntve, ugyanabban az edényben összeforralhatjuk a szószt 1-2 perc alatt. Most újhagyma, citrom reszelt héja és kis leve ízesítette a tejszínes tonhalszószt, de ízlés szerint fokhagyma is kerülhet bele, illetve más zöldfűszer, például kakukkfű vagy bazsalikom.
Tonhalas-zöldborsós tészta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tésztát feltesszük főni lobogó sós vízben, 5 perc után hozzáadjuk a zöldborsót is, és al dentére főzzük.
Közben az újhagymát és a petrezselymet felaprítjuk, a tonhalkonzervet felbontjuk, leöntjük a levét.
A borsós tésztát leszűrjük, a szűrőben hagyjuk, amíg összedobjuk a szószt. A tészta edényébe öntjük az olajat, rátesszük az újhagymát és a tonhalat, ráreszelünk egy kis citromhéjat, kevés citromlével meglocsoljuk, átforgatjuk, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, és 1-2 perc alatt összeforraljuk, majd a leszűrt borsós tésztát is hozzáadjuk, összeforgatjuk.
Azonnal tálaljuk, a finomra vágott petrezselyemmel gazdagon megszórva.