Írd be, mit keresel:

Gyömbéres-mézes csirke, a kreol konyha gyöngyszeme

A kreol konyhát Amerikának, pontosabban Luisiana államnak és New Orleans városának köszönhetjük, ahogy a cajun konyhát és az eszeveszetten jó jazzt is. Izgalmas és fűszeres, bátor és karakteres, ahogy ezt a következő mézes-gyömbéres csirkecomb is jól mutatja.

Cookta - 2017.04.27.
Gyömbéres-mézes csirke, a kreol konyha gyöngyszeme

A különféle kultúrák keveredése mindig jót tett a gasztronómiának, gazdagítja, színesíti egyik a másikat. Ez történt Luisianában is, ahol a francia és spanyol telepesek és az afrikai – hajdani rabszolgák – étkezési szokásai nyomán alakult ki, némi karibi behatással, a kreol és a cajun konyha. A kreol inkább a városi, a cajun az egyszerűbb, vidéki lakosság köreiben alakult ki és terjedt el. Nagyon fűszeres mindkettő, bátor párosításokkal és kombinációkkal, gyakran édes-sós fogásokkal, mint amilyen ez a pácolt csirke is.

Méz, gyömbér, szójaszósz, fokhagyma és citrom kerül a kreol pácba, nincs szükség semmilyen más fűszerre, legfeljebb egy kis csili mehet még bele, ha valaki szereti a csípőset. Só nem szükséges, mert a szójaszósz elég sós! Érdemes egy kicsit pihentetni a pácban, hogy a hús igazán átvegye az aromákat, akár egy egész éjszakát is pihenhet a hűtőben. Most csirkecombbal készült, de csirkemellel és szárnnyal is tökéletesen működik természetesen, sőt nemcsak sütőben, de akár grillen is megsüthető.

A fűszeres, omlósra sült és a méztől enyhén karamellizálódott csirkecombot tálalhatjuk sima párolt rizzsel, de akár készíthetünk ananászos rizst is hozzá, illetve keverhetünk még hozzá egy kis extra szószt a pác alapanyagaiból.

Kreol mézes-gyömbéres csirke

Hozzávalók:

  • 8 csirke alsócomb
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk.

A páchoz a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, a gyömbért kisebb darabokra vágjuk, és mindkettőt fokhagymanyomón átpréseljük. Ez a módszer azért jó, mert így a gyömbér szálas, erős rostjai nem kerülnek az ételbe, csak a leve és a zsengébb húsa. Hozzáadjuk az olajat, a szójaszószt, a mézet, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, alaposan összekeverjük, majd a csirkecombokat összeforgatjuk a páccal. Legalább fél órát pihentetjük, de akár egy éjszaka sem árt neki.

A csirkecombokat egy tepsibe rakosgatjuk, meglocsoljuk a páclével, fél pohár vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőbe toljuk 30 percre. Ezután a fóliát levéve, a combokat egyszer-kétszer megforgatva még 15–20 percig sütjük, amíg szép piros nem lesz.

Ízlés szerint párolt rizzsel, ananászos rizzsel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.