A chiamagról már sokat írtunk: nagyon egészséges, főzés nélkül is nagyon finom pohárkrém vagy puding készülhet belőle, ami reggelire és uzsonnára, de még desszertnek is ideális, készíthető mindenmentes alapanyagokkal is, így különféle diétás étrendben is remekül megállja a helyét. És ami még jó benne: nincs íze, így bármilyen karaktert adhatunk neki!
Hangulat és rendelkezésre álló alapanyag kérdése, milyen ízvilágban készítjük az egészséges chiapudingunkat. A lényeg a sok folyadék, ami lehet tej vagy magtej, mert az apró magok nagyon sok folyadékot felvesznek, és hogy hagyjunk elég időt, hogy kellően megduzzadhassanak, zseléssé, krémessé válhassanak. Az elkészítés gyakorlatilag egy gyors összekeverés, amit előző este is megtehetünk, és reggelre magától elkészül a pudingunk.
A chiapuding szinte bármivel ízesíthető, lehet vaníliás vagy fahéjas, keverhetünk bele aprított gyümölcsöket vagy bogyósokat, de akár össze is turmixolhatunk egy maréknyi gyümölcsöt a tejjel, és ezzel keverhetjük be a magokat. Most „Bounty” ízesítésű puding készült, vagyis csokis-kókuszos és nagyon finom. Ehhez mindössze kakaóporra és kókusztejre van szükség, meg persze egy kis édesítőre. A kókusztejnél arra érdemes mindenképpen figyelni, hogy semmiképpen se kókuszkrémből készítsük, mert ezzel nagyon zsíros hatású lesz! Használjunk hozzá nagyon praktikus kókusztejport, ez elég sovány, vagy a literes kiszerelésben kapható kókusztejet, mert ennek nagy része rizstej, ami kókusszal van ízesítve!
Bounty chiapuding
Hozzávalók 2 adag reggelihez vagy 4 adag desszerthez:
Elkészítés: A kakaóport, a mézet és a vaníliakivonatot egy tálba tesszük, felöntjük 1 dl forró vízzel, simára keverjük, majd felöntjük a kókusztejjel, és belekeverjük a chiamagot is. Legalább 1 órát állni hagyjuk, de még jobb, ha egy éjszakát pihen.
Poharakba osztjuk, ízlés szerint gyümölcsökkel, magvakkal díszítve tálaljuk-fogyasztjuk.