Írd be, mit keresel:

Pad thai, a világbajnok ázsiai sült tészta

Az ázsiai sült tészták egyik legismertebbje a pad thai, Thaiföld hivatalosan nemzeti étellé választott fogása. Egészséges, gyors, tartalmas és nagyon jól variálható, csak egy kis rákészülés és néhány speciálisabb, de könnyen beszerezhető alapanyag kell csak hozzá.

Cookta - 2017.05.03.
Pad thai, a világbajnok ázsiai sült tészta

Szerencsére egyre több ázsiai – és thai – étterem színesíti az étteremkínálatot nálunk is, de valljuk be, hogy míg a kínai kifőzdék kifejezetten az olcsóságuk miatt népszerűek, addig a thai helyekről ez nem mondható el, pedig alapanyag szinten nem sokban különböznek egymástól. A pad thai kifejezetten az olcsó ételek sorába tartozik, persze nyilván változik a besorolás, ha garnélát vagy tenger gyümölcseit is teszünk bele, de az alap zöldséges vagy csirkés, esetleg tofus változat tényleg pénztárcabarát, és ha már ketten ennénk, akkor kimondottan megéri otthon elkészíteni.

A pad thai alapja a rizstészta, amit nem kell főzni, csak forró vízbe áztatni, majd egy fűszeres szószban addig sütni-pirítani, míg a tészta beissza a szósz és annak aromáit. Fontos eleme még a sült tojás, amit a tésztára ütnek, majd amikor kezd szilárdulni, akkor egy spatulával darabosra keverik. Ízlés és hangulat szerint kerülhet bele csak zöldség, sült tofu, csirkefalatkák vagy más hús, pirított garnéla vagy tenger gyümölcsei. Elengedhetetlen eleme az apróra vágott sózatlan földimogyoró, illetve a szójacsíra és az újhagyma, ezek tálaláskor kerülnek a sült tészta tetejére. Elsőre talán furcsának tűnik, de egy kis citromlével meglocsolva a legfinomabb!

Pad thai zöldségesen

Hozzávalók 2 személynek:

  • 20 dkg rizstészta
  • 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fej hagyma
  • 2 maréknyi vékony szeletekre vágott brokkoli, karfiol és sárgarépa vegyesen
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál tamarindpaszta kevés vízzel elkeverve
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 marék sózatlan földimogyoró
  • 1 marék szójacsíra
  • 1 csokor koriander
  • 1/2 lime

Elkészítés: A tésztát egy nagyobb keverőtálba tesszük, forró vízzel leforrázzuk, félretesszük.

A hagymát vékony félkarikákra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, az újhagymát felaprítjuk. A mogyorót apróra vágjuk, vagy darabosra mixeljük egy késes robotgéppel. A koriandert finomra vágjuk. A tamarindpasztát egy kis tálkába tesszük, 1 dl forró vizet öntünk rá, egy kicsit hagyjuk állni, majd simára keverjük.

A wokot felhevítjük, kevés olajat öntünk bele, és megpirítjuk benne a hagymát, a zöldségeket és az újhagyma fehér részeit, majd kiöntjük egy tányérba. A wokba egy kevés olajat öntünk, hozzáadjuk a fokhagymát, ha illatos, akkor szűrőn át hozzáöntjük a tamarindszószt és a halszószt, a barna cukrot, összekeverjük, majd hozzáadjuk a leszűrt tésztát, összekeverjük, és hagyjuk, hogy addig süljön, amíg beszívja a tészta a szószt.

A tésztát kissé félrehúzzuk a wok egyik oldalába, beleütjük a szabad részbe a tojásokat, kicsit sütjük, összekeverjük, hogy rántottás legyen, visszaöntjük a tésztához a pirított zöldségeket, majd összeforgatjuk a tésztával.

Tányérokba szedjük, megszórjuk a csírával, a finomra vágott korianderrel és tört mogyoróval, lime-gerezddel tálaljuk, amit fogyaztáskor ízlés szerint ráfacsarunk a fűszeres sült tésztára.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.