Megjelent a piacokon és a zöldségeseknél a zsenge sárgarépa, édes, ropogós, csupa vitamin és egészség. Nyersen is isteni finom, de kis fűszerekkel meg is süthetjük: pár perc alatt elkészül, igazi tavaszi köret, de magában, egy kis joghurtos mártogatóssal is remek.
A zsenge sárgarépa az egyik legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, rengeteg vitamint, béta-karotint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Hasábokra vágva szuper kísérője mártogatósoknak, szendvicseknek, készíthetünk belőle répás ropogóst, zabpelyhes tócsnit vagy akár napsárga krémlevest, de a legegyszerűbb, ha néhány fűszerrel felturbózva megsütjük sütőben vagy serpenyőben.
A sárgarépa mindig édeskés, de a fiatal, zsenge példányok különösen édesek, ezért nagyon finomra karamellizálódnak sütve, de erre rásegíthetünk egy kis mézzel is. Persze nem desszertet készítünk, így sóval és egy kis balzsamecettel ellenpontozhatjuk az édeskés ízt. Ebbe a változatba most egy kis koriander és római kömény, valamint egy kis rozmaring került, de készíthetjük más fűszerekkel, akár fokhagymásan, gyömbéresen is. Nagyon finom, gyors és kiadós köret, amit érdemes akár egy kis pirított szezámmaggal – vagy más magokkal, mogyoróval, dióval, napraforgómaggal – meghintve tálalni.
Karamellizált fűszeres sárgarépa
Hozzávalók:
Elkészítés: A répákat megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Enyhén sózzuk, meghintjük a római köménnyel és a korianderrel, hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet, és alaposan összeforgatjuk.
Egy serpenyőben 2 evőkanál vajat felolvasztunk, rádobjuk a répát, kicsit átforgatjuk, majd lefedjük, időnként megrázogatva kb. 5 percig sütjük, majd 1 dl vizet aláöntünk, hozzáadjuk a rozmaringot, és lefedve még 5 percet pároljuk. Ezután a fedőt levéve hagyjuk, hogy a leve elpárologjon, ízlés szerint kicsit meg is piríthatjuk.
Pirított szezámmaggal meghintve tálaljuk köretként, de előételként is nagyon finom egy kis joghurtos öntettel.