Gyönyörű, egészséges, nagyon izgalmas és sokféle – ez a Buddha-tál, ami eredetileg egy vegán találmány, de egyre többen kezdik elirigyelni a trendi fogást, és ma már vega és húsos verziói is vannak.
A vegán étrendben nagyon fontos, hogy mindenféle tápanyagból rendszeresen és kellő mennyiség jusson a szervezetbe, hogy ne alakulhasanak ki hiánytünetek és hiánybetegségek. Fontosak a párosítások és a kellő fehérjepótlás, ezek a színes és nagyon mutatós tálak pedig kiemelten odafigyelnek erre. Vannak ugyanis alapszabályok: a Buddha-tálban mindig lennie kell valamilyen gabonafélének, fehérjében gazdag növényi összetevőnek, nyers salátafélének, nyers, főtt vagy sült zöldségnek, valamint növényi zsírban gazdag összetevőnek, így lesz kiegyensúlyozott az étel.
Elsőre kicsit macerásnak tűnhet, hiszen nem egytálételről van szó, amit összefőzünk, hanem az előkészített sokféle alapanyagokból összeállítjuk, majd ízesítjük. De nem bonyolult, a lényeg annyi, hogy legyen otthon mindig zöldség, salátaféle és olyan alapanyagok, amelyekből változatosan összeállítható ez az egészséges, alakbarát fogás. És ha nem is szokunk rá a mindennapi fogyasztására, heti 1-2 alkalommal már így is nagy jót teszünk a szervezetünkkel – és nagy az esély, hogy rá is fogunk szokni, mert egészségessé, karcsúvá és nem mellesleg kreatívvá is tesz.
A Buddha-tál – vagy Buddha bowl – nevét egyébként onnan kapta, hogy Buddha csak tiszta és a szervezet számára tökéletes ételeket fogyasztott, mégpedig úgy, hogy ezeket felajánlásként kapta, minden adakozótól a számára legjobb falatokat, ezek pedig színes és egészséges sokaságként gyűltek a tányérjában, amit a nap végén elfogyasztott.
Mi kerüljön minden Buddha-tálba?
Ezeket ízlés szerint variálhatjuk, pakolgathatjuk, attól függően, mi van épp otthon, mihez van kedvünk. És ha valaki épp nem vegán, de kedvet kap a színes tálra, akkor nyugodtan tegyen bele tejterméket, tojást, halat vagy akár egy kis húst is. Ötletekért érdemes megnézni az Instagramon, milyen kreatív tálakat lehet készíteni!