A kenyértésztából minden régióban készül valamilyen lepény: praktikusan működtek őseink, akik a kenyérsütés napján a kenyértésztából megoldották az aznapi ebédet. Míg a kemence hátsó részében sült a heti kenyéradag, a lecsípett tésztából az első részen lepénynek ellapogatva sült a kenyérlángos mindenféle finomsággal megrakva.
És persze mindenki azt rakott rá, amije volt: a mi töki pomposunkra tejföl, hagyma és szalonna került, az olaszok pizzájára paradicsom és mozzarella, Provence-ban pedig olívabogyó, zöldfűszerek és szardella, no meg sok-sok karamellizált hagyma az ő helyi kenyérlepényükre, ami nem más, mint a pissaladiere (ejtsd: pisszaladier). Nagyon népszerű és egyszerű fogás, a hagyma szerelmeseinek mindenképpen érdemes elkészíteniük, mert a provence-i fűszerek, az édeskés hagyma és a sós szardella ízharmóniája egészen különleges.
Érdemes édeshagymából vagy salottahagymából készíteni, mert ezeknek magasabb a cukortartalmuk, így jobban karamellizálódnak, de rásegíthetünk egy kevés barna cukorral is. Aki nem szereti a halat, el is hagyhatja, aki szereti, a karamellizált hagymához adhat még egy kevés szardellapasztát is, hogy még intenzívebb legyen a halas íz.
Egy klassz zöldsalátával tökéletes vacsorára, de partira, borozgatáshoz is nagyon kellemes szeletelve, előételnek vagy borkorcsolyának.
Provence-i lepény karamellizált hagymával
Hozzávalók 2 darab 30 centi átmérőjű kenyérlángoshoz:
A tésztához:
A feltéthez:
Elkészítés: Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az olajat. 2,5 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. Kézi robotgép dagasztó spiráljával először szárazon összekeverjük a lisztet, majd az élesztős vizet folyamatosan hozzáadva bedagasztjuk a tésztát. A liszttől függően kicsit több vizet is felvehet, ha szükséges, adjuk még hozzá egy keveset. Ha a tészta összeállt, kézzel kicsit átdolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, visszatesszük a tálba, és lefedve kelesztjük 1 órát langyos helyen, vagy 1 éjszakát a hűtőben.
Közben a hagymákat meghámozzuk, felkockázzuk vagy szálasra vágjuk. A vajat és az olívaolajat egy lábasba tesszük, felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, összeforgatjuk, megszórjuk a cukorral, és nagyon gyenge tűzön, időnként megkeverve, fedő alatt karamellizáljuk kb. 25-30 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a provence-i fűszerkeverékkel, és a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát kettéosztjuk, és két kerek, kb. 30 centis lappá nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk a tetejükön a hagymát, kirakjuk szardellafilékkel és olívabogyókkal, és 10 percet pihentetjük.
Közben a sütőt 240 fokra előmelegítjük, és a lepényeket 15 perc alatt megsütjük, majd forrón tálaljuk, egy kis extra provence-i fűszerkeverékkel meghintve.