A hot dogot amerikai ételnek tartjuk, de van a világon egy hely, ahol sokkal népszerűbb, igazi nemzeti ételnek számít, és a tökéletességig fejlesztették. Dániában a mustár és a ketchup mellett remuládmártással, savanyú uborkával és sok-sok pirított hagymával készítik.
A reggeli és esti dán utcaképhez hozzátartozik, ahogy a hot dog árusok kis gurulós kocsijukat kitolják a placcra vagy épp hazatolják, a dán hot dog ugyanis már-már intézmény: 80 éve készítik a street food szendvicset, és mindenki – legyen az szegény vagy gazdag, idősebb vagy fiatal – falatozza a jól megpakolt hot dogot. Klasszikusan rød pølse, vagyis vörös virsli kerül bele, amit ételfestékkel színeznek, ennek oka, hogy így melegebbnek, forróbbnak tűnik és étvágygerjesztőbbnek tartják, de ma már ugyanolyan elterjedt a nálunk is ismert virsli, sőt kolbászos változatok is léteznek.
A variációkra szükség is van, hiszen ha szinte minden nap ezt eszi az ember, akkor nem árt változatosabbá tenni, de a legkedveltebb elemei, a pirított hagyma és a csemege uborka nem maradhatnak el belőle. Nagyon finom a kiegészítője a remulád – vagy remoulade –, ami egy majonéz alapú pikáns mártás, ami nemcsak a dán hot doghoz, de mindenféle rántott húsokhoz, halakhoz is nagyon jól illik.
Remulád
Hozzávalók: 2,5 dl majonéz, 2 csemege uborka apróra vágva, 1 evőkanál kapribogyó finomra vágva, 1 evőkanál újhagyma felaprítva, 1 teáskanál tárkony, 1 evőkanál citromlé
Elkészítés: A felaprított uborkát, kapribogyót, újhagymát és tárkonyt a majonézhez adjuk, kis citromlével is ízesítjük, összekeverjük, és legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük tálals előtt, hogy az ízek összeérjenek.
Ha van otthon néhány pár virsli, érdemes kipróbálni a gazdag, jól megpakolt dán változatot!