Írd be, mit keresel:

Hortobágyi és felvidéki – palacsinták sósan

Nem vagyok édesszájú, kevés süteményt sütök (a családom legnagyobb bánatára), sőt a tésztákat is inkább sósan szeretem. Mikor palacsintát sütök, egy-két darabot mindig félreteszek, és simán sajttal, tejföllel és sonkával megtöltöm, ez lesz az enyém. 

Cookta - 2017.05.16.
Hortobágyi és felvidéki – palacsinták sósan

A következőkben két egyszerű rakott palacsintareceptet osztanék meg. Az egyikhez felhasználható a maradék csirke- vagy bármely más pörkölt, a másik egyszerűen krumplival és juhtúróval lesz megtöltve.

A receptek után a kezdők kedvéért leírom a palacsinta elkészítési módját. Lehet, hogy nem hiszitek el rólam, de évekig nem tudtam palacsintát sütni. Alacsony lángon, óvatosan próbáltam, elég vicces lett az eredmény… Aztán persze összeszedtem magam, és mostanra egyszerre két serpenyővel sütöm, mert türelmetlen vagyok. 🙂

Forrás:
Hajós Ágnes

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók 4 főre:

  • 12 db palacsinta
  • 20 dkg maradék hús a pörköltből + 1,5 dl szaft
  • 3 dl tejföl
  • vaj a kenéshez

Elkészítés: A pörköltből a húst kézzel apróra tépkedjük, összekeverjük 2 dl tejföllel. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Ezzel a masszával megkenjük a palacsintákat, feltekerjük, egymás mellé fektetjük egy vajjal kikent tűzálló tálba.

A szaftot elkeverjük a maradék 1 dl tejföllel, ráöntjük a palacsintákra. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a szaft megrepedezik a tetején.

Felvidéki palacsinta

Hozzávalók 4 főre:

  • 12 db palacsinta
  • 30 dkg krumpli
  • 20 dkg juhtúró
  • 4 dl tejföl
  • só, bors
  • 1-1 evőkanál aprított snidling és kapor
  • vaj a kenéshez

 
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, majd a juhtúróval, csipet sóval, borssal késes robotgépben simára dolgozzuk. A palacsintákat megtöltjük ezzel a töltelékkel, felcsavarjuk. Kivajazunk egy akkora jénait, amibe beleférnek a tekercsek, egymás mellé sorakoztatjuk őket.

A tejfölt kikeverjük a snidlinggel, a kaporral meg egy csipet sóval, ráöntjük a palacsintákra. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a tejföl megrepedezik a tetején (kb. 20 perc).

Szeletekre vágva tálaljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

Forrás:
Hajós Ágnes

Palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • olaj

Elkészítés: Az olajon kívül a többi hozzávalót csomómentesre kikeverjük, 10 percig pihentetjük szobahőmérsékleten. Ezután forró serpenyőbe nagyon kevés olajat öntünk, hőálló ecsettel gyorsan elkenjük. Egy kisebb merőkanálnyi tésztát eloszlatunk benne, megvárjuk, míg a széle kicsit felpöndörödik, majd egy hosszúkás lapát segítségével (ügyesebbek feldobva) megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük.

Így járunk el a többivel is, vigyázva, hogy mindig enyhén olajos legyen a sütőfelület.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.