Végre virágzik a bodza, ez az illatos csoda, a természet ajándéka, amiből egy séta alkalmával bőséggel feltankolhatunk. Arra figyeljünk csak, hogy a forgalmasabb utaktól kicsit távolabb zsákmányoljuk a virágot, aztán már készülhet is a bodzaszörp, és amíg összeérik, élvezkedhetünk egy kis bundás bodzával.
A palacsintatésztába mártott és kisütött bodzavirág az egyik legfinomabb és legolcsóbb tavaszi csemege, amit ráadásul igazán egyszerű elkészíteni. Kicsit sűrűbbre hagyott hagyományos palacsintatésztával is finom, de igazán ropogósra rizsliszttel süthető, így ráadásul gluténmentes étrendbe is beilleszthető.
Fontos!
A virágok leszedésénél figyeljünk arra, hogy csak olyan bodzaernyőket szedjünk le, amin már minden virág kinyílt, mert így lesz igazán aromás a desszertünk, illetve a bosszankodás elkerülése végett érdemes már szedéskor alaposan átnézni, hogy nincsenek-e bogarak a virágon – sajnos elég gyorsan és könnyen tetvesedik, ezeket ne szedjük le.
Az aranyszínűre sült bundás bodza nagyon finom sima porcukorral vagy vaníliás, fahéjas cukorral meghintve, de jól kísérője lehet egy kis eperragu vagy epersaláta is.
Bundás bodza ropogósan
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, egy csipet sót, habverővel kikeverjük, majd mehet hozzá a liszt és a tej, ezekkel is csomómentesre keverjük, majd a vízzel lazítjuk, elkeverjük.
Egy serpenyőben 2-3 ujjnyi olajat felforrósítunk. A virágokat a száruknál fogva belemártjuk a tésztába, és a forró olajba tesszük, néhány perc alatt aranyszínűre sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Melegen vagy langyosan kínáljuk, porcukorral, vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral meghintve.