A lava cake vagy lávasüti egy csupacsoki desszert, kívül szilárd, belül folyós, frissen és forrón az igazi, és egész egyszerűen mindenkit levesz a lábáról. Ráadásul elkészíteni sem bonyolult, csak néhány szabályt kell betartani.
A lávasütit állítólag egy sokcsillagos francia séf kísérletezte ki és debütált vele a '80-as évek végén egy New York-i étteremben, de ezt nagyon sokan vitatják és cáfolják, és valóban vannak korábbi receptek is, igaz, nem ezzel a névvel, de a folyékony vagy rezgős belsejű suflé vagy soufflé, vagyis felfújt tényleg nem új találmány.
A lávasütit leggyakrabban étcsokiból készítik, pedig a méltatlanul mellőzött fehér csokoládéval is isteni változatokat kreálhatunk. Tavasszal sokkal könnyebb, üdébb a fehércsokis változat, arról nem is beszélve, hogy nagyon jól megbolondítható egy kis illatos likőrrel, sokkal krémesebb, olvadékonyabb, mint a magas kakaótartalmú étcsoki. Emellett érdemes tudni azt is, hogy a fehér csoki legjobb barátai a friss bogyósok, mint a mostanság szezonját indító eper és málna, de az áfonya és a szeder is remekül passzol hozzá.
Azért is imádnivaló ez a csokibomba, mert gyorsan és egyszerűen elkészül, így villámdesszertnek és ünnepi zárófogásnak is ugyanúgy megfelel. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, a sütési hőfok és idő a legfontosabb, ami természetesen a sütőformák méretének függvényében változhat. Ha egy muffinformában – vagy ennek megfelelő méretű szufléformában sütjük, akkor 170 fokon 10–11 perc, de ellenőrizzük, mielőtt kivennénk: kérgesnek, de még remegősnek kell lennie.
Fehércsokis lávasüti
Hozzávalók:
Elkészítés: A felkockázott csokit és a vajat vízgőz felett egy tálban megolvasztjuk, majd a tűzről levéve félretesszük.
A tojást egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és jó habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a vajas fehér csokit és a likőrt, és finoman összeforgatjuk.
Négy vagy 5 muffin- vagy szufléformát gondosan kivajazunk és lisztezünk, majd egyenletesen elosztjuk bennük a csokis krémet.
170 fokos sütőben 10–11 perc alatt megsütjük.
A sütiket még forrón kiborítjuk a formákból, friss gyümölccsel és egy kis tejszínhabbal azonnal tálaljuk.