A kókusztej és a kókusztejszín nagyon változatosan használható a konyhában édes és sós fogásokhoz, sőt italokhoz is, de érdemes megismerni a kókuszkrémet is, ami dobozos kiszerelésben kapható, alakbarát változat. Most egy gyors és isteni csirkés fogásba került, illatos, fűszeres, színes, imádnivaló!
Míg a konzerv kókusztejszín elég magas zsírtartalommal bír (29–30%), addig a dobozos kókuszkrém csak 9–10%-os, nagyon selymes és kellemesen kókuszos ízű, könnyen emészthető, laktózmentes, 100%-ban növényi eredetű. A tejszínnél kicsit sűrűbb, csodásan selymessé teszi a leveseket, ragukat, és alacsony zsírtartalma miatt diétás étrendbe is beilleszthető.
Ebbe a csirkés fogásba most egy kis curry és gyömbér társaságában került, a három íz együtt isteni harmóniát alkot. A csirkét külön edényben egy kis liszttel meghintve előpirítottuk, aminek az a lényege, hogy így egy kis burok sül a húsra, és nagyon omlósra, szaftosra fő így a szószban az amúgy alapvetően száraz pipimell. Emellett vékony csíkokra vágott répa, póréhagyma és kaliforniai paprika gazdagítja még a fogást, de ízlés szerint bármilyen zöldséggel készíthető.
Kókuszkrémes csirke
Hozzávalók:
Elkészítés: A sárgarépát, a kaliforniai paprikát és a póréhagymát megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A csirkemelleket felkockázzuk, meghintjük 1 csapott evőkanál liszttel.
Egy serpenyőben 1 evőkanál olajon megpirítjuk a csirkét. Egy másik serpenyőben 1 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a póréhagymát, hozzáadjuk az elősütött csirkét és a répát is, meghintjük a curryvel, alaposan átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymanyomón hozzápréseljük a megtisztított gyömbért is, és mérsékelt tűzön 10 percig hagyjuk rotyogni.
Ezután hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, ízlés szerint citromlevet facsarunk hozzá, és még 5 perc alatt készre főzzük.
Párolt rizzsel – vagy tetszőleges körettel – tálaljuk.