Nyáron sem mondunk le a csokis desszertekről, de a fajsúlyosabb ét- és tejcsokoládéról érdemes fehércsokira váltani. Már csak azért is, mert nagyon jól illik a bogyós gyümölcsökhöz, például egy csinos kis pitekosárba komponálva.
Az omlós tészta, a könnyű csokihab és a friss gyümölcs tökéletes összhangot alkot, egyszerre házias és elegáns, és mivel kézből is ehető, ideális kerti partira vagy vendégvárónak, de bármilyen alkalommal megállja a helyét. Elsőre bonyolultnak tűnhet a sok kis kosár készítése, de valójában egyszerű, és egyáltalán nem pepecselős, de természetesen elkészíthető egy nagy pitének, amit szeletelve tálalhatunk.
Az omlós tésztakosár előre megsüthető, tálalás előtt elég 2 órával megtölteni, hogy egy kicsit felpuhuljon a tészta. A tésztát magát egy kis mandula és citrom ízesíti, a mandula ráadásul még omlósabbá teszi. A krém fehércsoki és mascarpone keveréke pár csepp citrommal, amihez nagyon jól illik a friss málna, de akár eperrel, áfonyával, szederrel – a gyümölcs egy kis savanykás, friss ellenpontot ad az édes-selymes csokikrémnek.
Málnás-fehércsokis kosárka
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
A csokoládékrémhez:
Valamint:
friss málna
Elkészítés: A tésztához a lisztet és a felkockázott vajat egy keverőtálban összemorzsoljuk gyors mozdulatokkal, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat, a csipet sót és a darált mandulát, és összedolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, és hűvös helyen 1 órát pihentetjük.
A tésztát 10 egyforma részre osztjuk, gombócokká formázzuk, majd 10 kis pitetálat, szuflé- vagy muffinformát kibélelünk a tésztával úgy, hogy vagy ujjal ügyesen, vékonyan belenyomkodjuk, vagy mindegyiket vékonyra nyújtjuk, és így tesszük-nyomkodjuk a formákba. Villával alaposan megszurkáljuk.
200 fokos sütőbe toljuk a tésztakosarakat, és 10-12 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, és csak ezután vesszük ki a formából.
A fehércsokis krémhez a tejszínt felforrósítjuk. A csokoládét tálba tördeljük, ráöntjük a tejszínt, és addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad. Kicsit hagyjuk hűlni, majd néhány csepp citromlét adunk hozzá, valamint a mascarponét, és simára, krémesre keverjük.
A csokikrémet a kosárkákban elosztjuk, és tálra téve a hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
Tálalás előtt málnaszemekkel kirakjuk a tetejét.