Írd be, mit keresel:

Nyári slágerdesszert: fehércsokis kosárka málnával

Nyáron sem mondunk le a csokis desszertekről, de a fajsúlyosabb ét- és tejcsokoládéról érdemes fehércsokira váltani. Már csak azért is, mert nagyon jól illik a bogyós gyümölcsökhöz, például egy csinos kis pitekosárba komponálva.

Cookta - 2017.05.31.
Nyári slágerdesszert: fehércsokis kosárka málnával

Az omlós tészta, a könnyű csokihab és a friss gyümölcs tökéletes összhangot alkot, egyszerre házias és elegáns, és mivel kézből is ehető, ideális kerti partira vagy vendégvárónak, de bármilyen alkalommal megállja a helyét. Elsőre bonyolultnak tűnhet a sok kis kosár készítése, de valójában egyszerű, és egyáltalán nem pepecselős, de természetesen elkészíthető egy nagy pitének, amit szeletelve tálalhatunk.

Az omlós tésztakosár előre megsüthető, tálalás előtt elég 2 órával megtölteni, hogy egy kicsit felpuhuljon a tészta. A tésztát magát egy kis mandula és citrom ízesíti, a mandula ráadásul még omlósabbá teszi. A krém fehércsoki és mascarpone keveréke pár csepp citrommal, amihez nagyon jól illik a friss málna, de akár eperrel, áfonyával, szederrel – a gyümölcs egy kis savanykás, friss ellenpontot ad az édes-selymes csokikrémnek. 

Málnás-fehércsokis kosárka

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 8 dkg cukor
  • kevés reszelt citromhéj
  • csipet só

A csokoládékrémhez:

  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehércsoki
  • kevés citromlé

Valamint:
friss málna

Elkészítés: A tésztához a lisztet és a felkockázott vajat egy keverőtálban összemorzsoljuk gyors mozdulatokkal, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat, a csipet sót és a darált mandulát, és összedolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, és hűvös helyen 1 órát pihentetjük.

A tésztát 10 egyforma részre osztjuk, gombócokká formázzuk, majd 10 kis pitetálat, szuflé- vagy muffinformát kibélelünk a tésztával úgy, hogy vagy ujjal ügyesen, vékonyan belenyomkodjuk, vagy mindegyiket vékonyra nyújtjuk, és így tesszük-nyomkodjuk a formákba. Villával alaposan megszurkáljuk.

200 fokos sütőbe toljuk a tésztakosarakat, és 10-12 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, és csak ezután vesszük ki a formából.

A fehércsokis krémhez a tejszínt felforrósítjuk. A csokoládét tálba tördeljük, ráöntjük a tejszínt, és addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad. Kicsit hagyjuk hűlni, majd néhány csepp citromlét adunk hozzá, valamint a mascarponét, és simára, krémesre keverjük.

A csokikrémet a kosárkákban elosztjuk, és tálra téve a hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

Tálalás előtt málnaszemekkel kirakjuk a tetejét.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.