Mindenki jól tudja, hogy salátát enni egészséges és jó, a nyers zöldség ajándék a szervezetnek, tele van rosttal és vitaminnal, mégsincs mindig kedvünk a salátához, és ennek legfőbb oka az öntet.
Itt a nyár, a piac tele van harsogóan friss zöldségekkel, amikből egyszerűen és gyorsan összedobható egy isteni alakbarát ebéd vagy vacsora. A saláta lelke viszont az öntet, ezt pedig a legritkább esetben variáljuk, pedig nem nagy ördöngösség, és ez is percek alatt összeállítható, akár nagyobb mennyiségben is, így több napig is használhatjuk, akár többfélét váltogatva.
A Domestic Geek frappáns videóban 5 különböző, ízvilágban és alapanyagokban is izgalmas salátaöntet ajánl, amelyekkel változatossá és csábítóvá tehetjük a csupa zöldség egészséges fogást. Jöjjenek az öntetek, alatta a készítés folyamata is jól követhető a videón.
Mézes-citromos öntet dijoni mustárral
- 1 dl friss citromlevet 2 evőkanál dijoni mustárral, 1-2 evőkanál mézzel, 1 dl olívaolajjal, sóval és borssal összekeverünk – vagy akár egy kisebb befőttesüvegben össze is rázhatjuk.
Balzsamos-málnás öntet
- 1 dl balzsamecetet, 2 evőkanál málnadzsemet, 1 dl olívaolaj kimérünk, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Ízlés szerint más lekvárral is készíthetjük – naranccsal vagy áfonyával is isteni lesz!
Mogyoróvajas-lime-os öntet
- 3 nagy evőkanál mogyoróvajat 2-3 lime kifacsart levével, 2 teáskanál mézzel, 2 evőkanál szójaszósszal, 1 evőkanál frissen reszelt gyömbérrel, 1 evőkanál csiliszósszal egy tálkába kimérünk, hozzáadunk 1-2 dl forró vizet, és simára keverjük. Ázsiai salátákhoz is szuper, de akár pácként is használhatjuk garnélához, csirkéhez.
Zöldfűszeres vinaigrette
- Nagyon egyszerű, de csupa aroma, bármilyen friss zöldfűszer ideális hozzá. 1 dl olajat és 1 dl fehérborecetet kimérünk, hozzáadunk 1 evőkanál aprított kaprot, 1 evőkanál aprított bazsalikomot és 1 evőkanál finomra vágott snidlinget, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.
Sültpaprikás-fetás öntet
- Mediterrán hangulatú salátaöntet, de mártogatósnak is nagyon finom! 1 kis pohár joghurtot turmixgépbe öntünk, hozzáadunk egy sült és kimagozott, héjától megfosztott kápia paprikát, 5-6 dkg feta sajtot, 1 gerezd fokhagymát, 3 evőkanál borecetet, ízlés szerint egy kis aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, és jó krémesre összeturmixoljuk.