A lekvárfőzést valamiféle misztika övezi: macerás, hosszadalmas, csak profiknak érdemes hozzálátnia, de ez nem igaz! Ha használjuk a modern technológiát, pikk-pakk isteni házi lekvárokat főzhetünk.
Érik az eper, istenien édes, és bár boltban ugyancsak húzós az ára, a szedd magad földeken feltankolhatunk belőle annyit, hogy még egy kis lekvárnak is jusson. És mindenki felejtse el a gyerekkori emlékeket, amikor hosszú órákon át állt a nagyi az átforrósodott konyhában, kevergetve a rotyogó, fröcskölő lekvárt, és mindenhol dunsztoslábasok és befőttesüvegek várakoztak a sorukra.
Ma már szerencsére van turmix, mikró és dzsemfix, amelyek játékká változtatják a lekvárfőzést, és fél óra alatt megvagyunk az üvegbe zárt isteni házi eperlekvárral, amivel egész évben emlékezhetünk a kora nyári napfényre. Ráadásul a házi változatba kevesebb cukor kerül, nincs benne tartósítószer, és megbolondíthatjuk fűszerekkel, citrusokkal vagy marcipánnal, amiktől egyedi és még finomabb lesz, akár gasztroajándéknak is tökéletes.
Így segít a technika
A befőzésben az üvegek sterilizálása a legmacerásabb manőver, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy később ne romoljon meg a munkánk gyümölcse. Ezt a legegyszerűbben mikróban végezhetjük el, mégpedig úgy, hogy a tiszta üvegeket és a tetőket elöblítjük, kicsit hagyjuk lecsepegni, majd a mikróba tesszük, és 800 Watton 1 perce beindítjuk. Megnézzük, hogy nedves-e még, ha igen, még 1 percet adunk nekik, ha nem, akkor kivesszük a STERIL üvegeinket. Ilyen egyszerű.
A második jó hír, hogy az epret nem kell órákig főzni, elég neki maximum 10 perc, ha előtte cukorral pürésítjük botmixerrel vagy turmixszal. Ha felforr és kicsit rotyog, mehet bele a dzsemfix, ami nem más, mint egy kis zselésítő, amitől kellően összeáll a lekvár, nem veszíti el a szép színét a sok főzéstől, és jóval több aroma és vitamin is marad benne!
Fűszeres változatok
Az eperlekvár magában is nagyon finom, egy kis citromot mindenképpen érdemes beletenni, de emellett fűszerekkel is megbolondíthatjuk, így különleges, gasztroajándéknak is tökéletes csemegéket kapunk.
Eperlekvár (alaprecept)
Hozzávalók:
Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét, majd turmixszal vagy botmixerrel pépesítjük – hagyhatunk benne kisebb darabokat.
Egy lábasban a tűzre tesszük, elkeverjük benne a dzsemfixet, és forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Elosztjuk az előkészített üvegekbe, de nem töltjük teljesen tele, lezárjuk a tetővel, és egy gyors mozdulattal fejtetőre állítjuk őket, és így hagyjuk kihűlni, majd hidegen a talpukra állítva mehetnek a kamrapolcra.
Ha esetleg kimarad valamennyi, és nem tölt ki egy üveget, azt hűtőbe tehetjük, és frissen elfogyaszthatjuk sütihez, reggeli pirítóshoz…