Az elmúlt években elképesztő sikernek örvend az Aperol, ez az olasz édes-fűszeres likőr, amit önmagában nagyon ritkán fogyasztanak, viszont nagyon jól megbolondítható vele fröccs és koktél is. Hihetetlenül jól frissít, színe miatt pedig mutatós is!
Az Aperol elsőre furcsán UV-s narancsszínű ital, valójában egy gyógynövényes keserűlikőr, ami színét a narancshéjtól kapja, de van benne egy csomó gyógynövény is. Alkoholtartalma likőrhöz képest nem magas, 15%-os, de magas cukortartalma miatt könnyen a fejbe száll. Előnye viszont, hogy karakteres kesernyés íze miatt elég egy kevéske is belőle, hogy megbolondítsa a legtöbb long drinket, koktélt.
A legnépszerűbb ezek közül az Aperol Spritz, ami olasz habzóbor, vagyis prosecco, Aperol és szóda keveréke, kellemesen kesernyés, buborékos és savas, hogy megfelelően frissítsen, de ez a színes likőr csábítja a bártendereket, hogy új italokat mixeljenek Aperollal. 3 sikergyanús recept következik, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.
Aperol Sour
Nagyon narancsos, a citromlétől friss, csajos, igazi szürcsölgetni való ital.
Hozzávalók: 4 cl Aperol, 2 cl citromlé, 2 cl cukorszirup, 10 cl narancslé
Elkészítés: A hozzávalókat egy pohárba öntjük, majd shakerben összerázzuk, és jéggel teli hosszú pohárba töltjük, narancscikkel díszítve kínáljuk.
Aperol Soda
Egyszerűségében a nagyszerűsége, ideális szomjoltó és frissítő, de azért nem szörp…
Hozzávalók: 4 cl Aperol, 1 cl citromlé, 15 cl szóda, citromkarika
Elkészítés: Az Aperolt és a citromlevet egy jéggel töltött pohárba öntjük, citromkarikát adunk hozzá, majd feltöltjük szódával vagy szénsavas ásványvízzel.
Aperol Berry
Bogyós gyümölcsökkel felturbózott ital, tulajdonképpen a Spritz továbbgondolása még gyümölcsösebben, amivel kerti partin csak sikert arathatunk. A mennyiség és a recept most kivételesen nem egy pohárra, hanem az egész társaságra érvényes… 😉
Hozzávalók: 2,5 dl Aperol, 2,5 dl szóda, 1 üveg habzóbor, 10 szem málna, 10 szem eper
Elkészítés: Egy 2 literes kancsóba 2 nagy marék jeget teszünk, ráöntjük az Aperolt, a szódát, beleszórjuk a málnát és a cikkekre vágott, megtisztított epret, a gyümölcsöket kicsit megtörhetjük egy kanállal, hogy aromásabb legyen az ital, majd felöntjük a habzóborral. Azonnal tálalhatjuk poharakba töltve, mentával díszítve.