A különféle barbecue-szószok ma már minden bolt polcain megtalálhatóak, de ha jót akarunk, készítsük el házilag. Nem nagy munka, és sokkal finomabb, mint a bolti változat, és nem mellesleg tudjuk azt is, mi van benne - ebben mesterséges adalékanyag, színezék és tartósító nem lesz!
A csirke nem tipikusan grillezős hús, túl sovány ahhoz, hogy jó szaftosra süljön a parázs felett, de mégiscsak ez a legnépszerűbb húsféle, amit mindenki szívesen fogyaszt, és egy társaságban, kerti partin ez fontos szempont. Ráadásul ha megvan a technika vagy trükk, amivel mégis omlósra süthető, akkor nyert ügyünk van, és tényleg zseniálisan finomat alkothatunk.
Az ügyes kis praktika pedig az, hogy a csirkecombokat előzőleg félig előfőzzük fűszeres lében, majd a bbq-szósszal alaposan megkenve sütjük omlósra a grillen. Gyorsabban elkészül így, mintha nyers csirkecombokkal zsonglőrködnénk, így a szósz csak kellemesen rápirul, de nem ég meg a húson, és a vendégek tányérjára is gyorsabban kerül a finom falat. Az már csak bónusz, hogy a fűszeres főzőlével egy jó kis alaplevet is kapunk…
BBQ-szósszal sült csirke
Hozzávalók 8 személynek:
A BBQ-szószhoz:
Elkészítés: A csirkecombokat a forgónál félbevágjuk. Sóval, borssal, 2 babérlevéllel. 1 teáskanál kakukkfűvel 1,5 liter vizet forralunk, majd a csirkecombot beletesszük, és 30 perc alatt közepes lángon előfőzzük, majd a léből kiemelve hagyjuk leszáradni. (A levet érdemes félretenni alaplének leveshez…)
Közben a BBQ-szószhoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a Worcestershire-szószt, a borecetet, a barna cukrot, a paradicsomot a levével együtt, sózzuk, borsozzuk, egy kevés őrölt csilit vagy Tabascót is tehetünk bele, és kb. 15 perc alatt gyenge tűzön fedő alatt pároljuk. Botmixerrel krémesítjük, megkóstoljuk, és ha szükséges, még egy kicsit ízesítjük, ha kell, vízzel hígítjuk.
Az előfőzött csirkecombokat alaposan bekenjük a szósszal, és grillrácson – de akár serpenyőben, sütőben – időnként megforgatva szép pirosra sütjük. Ha szabadtéri grillen sütjük, sütés közben érdemes időnként újra megkenni a szósszal.
Ízlés szerint salátával, sült krumplival grillezett zöldségekkel, friss kenyérrel tálalhatjuk.