Az aromás málna sokunk kedvence, de valljuk be, ugyancsak megkérik az árát, így ha desszertbe szeretnénk tenni, érdemes olyan receptet választani, ahol a főszerepet játszhatja akár egy kevés málna is. Egy habkönnyű piskóta ideális ehhez, egy kis vaníliával, kókusszal és gyömbérrel megbolondíthatunk.
Egyszerűségében nagyszerű sütemény a piskóta, amit nyár elején leggyakrabban meggyel vagy cseresznyével pöttyözve sütünk, de málnával is nagyon finom, főleg akkor, ha könnyű és magas a piskóta, aminek az a titika, hogy nemcsak a tojásfehérjét kell jó keményre verni, de a cukros tojássárgát is sokáig, egészen halványsárgára, jó levegősre kell kikeverni, a tészta összeállításánál pedig arra figyelni, hogy ne törjük ösze a habot.
A piskótatésztába most a vanília mellett egy kis őrölt gyömbér és kókuszreszelék is került, ez a sütit egy kicsit izgalmasabbá teszi, nem kapnak túl nagy hangsúlyt, de a kókusz és a gyömbér is jól kiegészíti a málna aromáit. Bár egyszerű sütemény, tortaformában sütve ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét, például egy kis vaníliaöntettel kiegészítve.
Kókuszos-gyömbéres piskóta málnával
Hozzávalók:
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
A sárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral egészen világos sárgára, habosra, könnyűre verjük, hozzáadjuk a vizet, és ezzel is kikeverjük. A habot óvatosan, több részletben a cukros tojássárgájába forgatjuk, hozzáreszeljük a citromhéjat, majd az őrölt gyömbérrel elkevert lisztet is beleszitáljuk, meghintjük a kókusszal, és finoman összekeverjük.
Kivajazott, kókuszreszelékkel hintett tepsibe vagy kapcsos tortaformába simítjuk a tésztát, megpotyogtatjuk a málnával.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-17 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve, szeletelve vagy kockára vágva tálaljuk.