Sokaknak elsőre érthetetlen a főzőiskolák sikere és népszerűsége: ki és miért áldozna időt és pénzt azért, hogy a mindennapi háztartás és főzés mellett megint odaálljon a tűzhely mellé, hogy főzni tanuljon? Aki egyszer kipróbálja, rájön: hatalmas élmény, jó móka, tanulás és finom fogások az eredmény.
A legfontosabb, hogy a főzőkurzus nem egyenlő a szakácsiskolával, egy délelőtt vagy este alatt senki nem lesz mesterszakács, de jó receptekkel, tippekkel, trükkökkel gyarapodhat, és azt a 3-4-féle ételt, amit ott megtanult, otthon is profi módon el tudja majd készíteni. A főzőkurzusok többnyire tematikusak, szezon, alapanyag, régió vagy főzési technológia alapján válogathatunk. Kettesben vagy társasággal szórakozásnak, kikapcsolódásnak is remek, de egyedül is bátran mehetünk, mert ismerkedésre, barátkozásra is ideális a közös főzés.
No de melyik főzősulit válasszuk a nagy kínálatból, hogy valóban csak pozitív tapasztalatokkal gazdagodjunk? Egyértelműen listavezető a Chefparade, vérprofi és jókedvű csapat, és már 4 helyszínen tartják kurzusaikat. A Páva utcából indultak egy viszonylag kicsi, de barátságos helyen, majd a Bécsi úton nyitottak egy kétszintes, könyvesbolttal, moziteremmel és hétköznapokon napi menüvel is működő főzősulit, majd egy csokis-bonbonos apró műhelyt a Bazilika mellett a Sas utcában. Néhány éve pedig a nyári hónapokban Etyeken is működik a grillezős fogásokra szakosodott helyszínük.
A legnagyobb kínálattal és a legprofibb szakácsokkal találkozhatunk náluk – többször teszteltük –, ráadásul mindig barátságos, jókedvű a hangulat, a receptjeik 100%-ig biztosak, ráadásul mindig valamilyen trükköt, bravúrt is eltanulhatunk vérprofi szakácsaiktól, cukrászaiktól. Egyetlen baj, hogy nehéz választani a kurzusok közül, Steak, hamburger, pasta vagy szusi? Görög, thai, toszkán vagy japán? Superfood, indiai vega konyha vagy cukormentes desszertek? Oly nehéz a választás…
Másik kedvencünk a KukTanoda, ami elsősorban gyerekeknek kínál főzőkurzusokat és nyári főzőtáborokat, de csapatépítő és felnőtt csoportoknak születésnapra, partira is rendeznek közös főzéseket. Nagyon barátságos, közvetlen hangulatú, sokféle finomságot lehet itt is készíteni, és kisebb csoportokat is szívesen látnak, személyre szabott kínálattal, egyedi kívánságoknak megfelelve.
Nagyon jó móka a közös főzés, és valljuk be, annyi előnye van az otthoni konyhai varázslásokhoz képest, hogy minden előkészület és eltakarítás, bevásárlás és mosogatás, pakolás és takarítás levéve a vállunkról. És még tanulunk is, szórakozva, kellemesen, kikapcsolódva, profiktól!