Taivanon született, de ma már az egész világon elterjedt és nagyon népszerű ital a bubble tea, amit egyre többféle változatban kóstolhatunk az erre szakosodott trendi helyeken. Már nemcsak tea, hanem mindenféle shake, turmix, kávéféle kapható a ruganyos kis gumiszerű gyöngyökkel gazdagított italból, ráadásul könnyen elkészíthető otthon is.
Mik is ezek a színes, gumicukorszerű, ízesített gyöngyök, amiktől olyan mutatós és jópofa a bubble tea? Egy teljesen természetes, ázsiában kedvelt alapanyag, a tápióka, amit arrafelé sokféle formában készítenek, többek között édes pudingfélét is főznek belőle – innen jött valamikor a '80-as években egy thaiföldi teaház leleményes tulajdonosának at ötlete: az átlátszóra főtt tápiókagyöngyöt színezi, majd a jól lehűtött, ízesített teához adja.
A semleges ízű tápióka nálunk kevéssé ismert és használt alapanyag, pedig ideális szénhidrátforrás, a gluténérzékenyeknek valóságos ajándék, használható akár liszt, akár gyöngy formájában is. Eredetileg fehér színű, de ma már a népszerű ital miatt színezett változatban is kapható, jellegzetessége, hogy kocsonyásra, zselésre, áttetszőre fő, ami főzéskor vagy főzés után egyébként természetesen is színezhető, ha például erős teába, céklalébe, meggylébe – rosszabb esetben ételfestékbe – áztatjuk néhány órára.
Az eredeti egyszerű tápiókagyöngyös tejes teának hatalmas sikere lett, és mára már mindenfelé elterjedt a különféle szirupokkal ízesített, színezett gyöngyökkel és zselédarabokkal, jégkockával gazdagított ital, csak győzzünk választani a már nálunk is szép számmal létező bubble tea-t árusító helyek kínálatából. Házilag is könnyen elkészíthető, mondjuk egyszemélyes italnak azért pepecselős, de egy kerti partin vagy csajos bulin nagy sikert érhetünk el vele.
Mi most az alapreceptet mutatjuk, de természetesen készíthető mindenféle sziruppal, turmixszal, kávéval is, illetve magtejjel és cukormentes édesítővel is!
Bubble tea
Hozzávalók 8 személynek:
Elkészítés: Egy lábasban vizet forralunk, és a tápiókagyöngyöket beletesszük, a hőmérsékletet közepesre csökkentve 10-12 percig főzzük, amíg a szemek áttetszővé válnak. Ekkor leszűrjük és leöblítjük.
Közben 1 liter vizet felforralunk, 2 dl-t kiveszünk, ebbe 1 evőkanál tealevelet és 2 evőkanál mézet teszünk, hagyjuk jó sötétre színeződni. A maradék 8 dl vízhez adjuk a 2 evőkanál teafüvet és a mozsárban kicsit összetört kardamomot, 2-3 percig hagyjuk, majd leszűrjük, ízlés szerint édesítjük. A sűrű teafőzetet is leszűrjük, beletesszük a tápiókagyöngyöt, és hagyjuk pihenni néhány órát.
Tálalás előtt a gyöngyöket leszűrjük, poharakba elosztjuk, felöntjük a kihűlt teával és hideg tejjel, majd jégkockával kínáljuk.
A tápiókagyöngyöt bő fél liter forrásban lévő vízhez adjuk, majd fél órát főzzük. Ezután levesszük a tűzről az edényt, és még fél órát fedő alatt ázni hagyjuk a gyöngyöket. Ezt követően leszűrjük a gyöngyöket, és hideg vízzel jól átöblítjük. Cukorszirupot adunk a gyöngyökhöz, elkeverjük.
Mutatós poharakba kanalazzuk a megfőzött, lehűtött tápiókagyöngyöket. A teát, a tejet, a jeget és a cukorszirupot egy shakerben jól összerázzuk és a poharakban elosztjuk. Vastag szívószállal kínáljuk.