A tökfőzelék az az étel, amit vagy utál valaki, vagy nagyon szeret. Köztes állapot szerintem nincs. Apukám és a párom az a fajta, akibe beletömték az iskolában, egyikükkel sem lehet semmilyen körülmények között megetetni.
Én egy darabig szintén nem szerettem, de csak azért, mert apa sem… 🙂 Aztán az iskolai nekem kifejezetten tetszett, és kamaszkoromra rájöttem, hogy egy nagy baromság ez az állandó finnyáskodás, és felfedeztem az ízeket.
Azóta kifejezetten szeretem a tökfőzeléket, és megfogadtam, hogy addig kísérletezek a változatokkal, míg a párom is megszereti. Állítólag ez a verzió már közel áll az általa is fogyaszthatóhoz, nekem viszont kifejezetten tetszik, és rajta kívül mindenki odáig volt tőle, aki megkóstolta.
Mediterrán tökfőzelék töktócsnival
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, héját levágjuk, legyaluljuk, az 1/3-át összekeverjük 2 kávéskanál sóval.
Az egyik hagymát üvegesre dinszteljük egy lábasban, majd hozzáadjuk a kockára vágott sima és szárított paradicsomot és paprikát. Csipet sót hozzáadva addig kevergetjük, míg szinte pépesre szétfőnek. Hozzáadjuk a sózatlan tököt, megszórjuk az oregánóval, 1 teáskanál sóval és pár tekerésnyi borssal. Alacsony lángon, a saját levében, puhára pároljuk. A végén az összes folyadékot elpárologtatjuk. A tök 1/4 részét a tejföllel és egy kis gerezd összezúzott fokhagymával simára turmixoljuk, visszaöntjük a lábasba. Hozzáadjuk az apróra vágott kapor felét. Felmelegítjük, de már ne forraljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Közben a tócsnihoz a lesózott tököt kinyomkodjuk. A másik hagymát nagyon apróra vágjuk, egy kevés olívaolajon szintén üvegesre pirítjuk, a tökhöz adjuk. Mehet hozzá szintén a reszelt fokhagyma, 1 tojás, pár tekerésnyi bors, a kapor másik fele, és annyi kukoricaliszt, hogy a massza sűrűn folyjon. Megkóstoljuk, ha kell még bele só, akkor pótoljuk. Állni hagyjuk kb. 20 percet.
Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, 1 evőkanálnyi masszát beleteszünk, a kanál hátával szétlapítjuk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Addig folytatjuk, míg el nem fogy, papírtörlőn lecsepegtetjük.
A kész főzelékkel tálaljuk.