A lasagnét bár sokan nagyon szeretik, mégis kevesen állnak neki otthon. Pedig nem olyan nagy kaland, ha nem hosszadalmas előkészítést igénylő raguval rétegezzük a tésztát. Ez a csirkés-spárgás változat fél óra alatt bőven összerakható, és nagyon finom, krémes, szaftos...
A klasszikus lasagne általában többféle főzött raguval, szósszal készül, ettől a tévhit, hogy bonyolult és hosszadalmas. Valóban, egy tisztességes bolognai ragu időigényesebb, de mivel egy jól variálható, ezer módon készíthető tésztaételről van szó, választhatunk egy gyorsabb és könnyedebb, nyáriasabb változatot is, mint például ez a csirkés-spárgás isteni egytálétel.
A tésztarakottasba most egy kis pirított-párolt csirkemell és spárga került, krémes ricotta és reszelt sajt, mindezt besamelmártás fog össze, amit érdemes hígabbra hagyni, mert sülés közben a tészta ebben puhul-fő meg, sok folyadékot felvesz, ha pedig sűrűbbre készítenénk, a megsült tészta szárazabb és kevésbé élvezetes lenne, sőt ha nem lenne elég a besamel, érdemes kipótolni egy kis tejszínnel, ezzel meglocsolni a tésztát, mielőtt a sütőbe tolnánk.
Ricottás lasagne csirkével és spárgával
Hozzávalók:
Elkészítés: A besamelhez a vajat egy lábasban felolvasztjuk, meghintjük a keményítővel, simára keverjük, 1-2 percig pirítjuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel, jól eldolgozzuk, hogy semmiképp ne legyen csomós, majd sóval, szerecsendióval és frissen őrölt borssal ízesítjük, és nem sűrűre, inkább hígabb állagúra főzzük, hogy a tésztalapok kellően megpuhulhassanak benne.
A spárga fás szárvégeit letördeljük, a sípokat levágjuk és félretesszük, a maradék részt pedig 2-3 centis darabokra vágjuk.
A csirkemellet apróra kockázzuk, és serpenyőben 2 evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a spárgát (a sípok kivételével), sózzuk, borsozzuk, meghintjük bazsalikommal, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd 1 dl vízzel felöntjük, és lefedve 5 percig pároljuk.
Egy szögletes sütőtál aljába 3-4 evőkanálnyi besamelt teszünk, kirakjuk tésztalappal. Erre kanalazunk egy adag csirkés-spárgás keveréket, rámorzsolunk egy kis ricottát, meglocsoljuk besamellel, megszórjuk reszelt sajttal, majd befedjük egy újabb réteg tésztalappal… Így folytatjuk a rétegezést, a tetejére cak besamelt és ricottát teszünk, a többi hozzávaló a rétegek közé kerüljön. Ha esetleg nem lenne elég a besamel, akkor egy kis tejszínnel pótolható a vége felé.
Az összállított tésztát 200 fokos sütőbe toljuk 20 percre. Közben a félretett spárgasípokat enyhén sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, majd a lasagne tetejére rakjuk, és még 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
A sütőből kivéve kicsit hagyjuk hűlni, mert melegen, de már nem túl forrón jobban szeletelhető, szebben tálalható.