A tejberizsnek klasszikus kedvenc, főleg melegen, ennek a tovább gondolt hűsítő, pohárkrémes változata a gyümölcsrizs. Nagyon egyszerű, és olyan krémes, finom, hogy nehéz neki ellenállni...
A gyümölcsrizs tulajdonképpen egy kihűtött, és tejszínhabbal fellazított, krémesített tejberizs, amit aprított friss gyümölccsel vagy pépesített gyümölcsvelővel rétegezve készítenek leggyakrabban. Ha nincs friss gyümölcs – nyáron van! -, akkor kompót, befőtt is használható hozzá természetesen.
Az igazán jó és krémes gyümölcsrizs titka, hogy magas keményítőtartalmú, úgynevezett rizottó-rizzsel készül, pl. arborio fajtájúval, ez fő igazán krémesre, ahogy a rizottóban is. A tejberizst megbolondíthatjuk egy kis fűszerrel, a klasszikus vanília mellett érdemes kipróbálni például néhány szem kardamommal, ami nagyon jól illik mindenféle gyümölcshöz, különösen az eperhez, amivel ez a recept is készült.
Gyümölcsrizs epervelővel
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a hosszában félbevágott és kikapart vanília magjait és a hüvelyt is, majd a koardamomokat egy kés fokával megroppantjuk, a magokat kiszedjük, és ezt is a tejhez adjuk. Hozzáöntjük a rizst, egy csipet sót adunk hozzá, és takarékon, kevergetve krémesre főzzük. Ekkor adjuk csak hozzá a cukrot, mert különben könnyebben lekapna… elkeverjük, és a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk, és 1 csomag vaníliás cukorral pürésítjük. A jól behűtött tejszínt pedig felverjük.
A kihűlt tejberizst kanállal fellazítjuk, 2-3 evőkanál habbal tovább lazítjuk, majd az összes tejszínt hozzáadva lágy mozdulatokkal összekeverjük.
A krémes rizst poharakba elosztjuk, a tetejére öntünk az eperpüréből, és hűtőbe tesszük tálalásig. Ekkor habcsókot vagy kekszet morsolhatunk a tetejére, hogy még finomabb legyen – de enélkül is mennyei.