Írd be, mit keresel:

Balzsamkrém – különleges kiegészítő az előételtől a desszertig

Elegánsabb éttermekben gyakran díszíti a fogásokat egy sűrű, ragacsos, sötét szirup, ami nagyon kellemesen édes és balzsamosan selymes: ez a balzsamecetből főzött balzsamkrém, ínyenc finomság, amit nagyon sokrétűen használhatunk.

Cookta - 2017.06.19.
Balzsamkrém – különleges kiegészítő az előételtől a desszertig

Az olasz balzsamkrém az előételtől a salátán át a desszertig sokféle finom fogáshoz bevethető, nemcsak díszítésre, hanem főleg ízesítésre: isteni finom salátára, megpöttyözhetjük vele a különféle bruschetták, apró szendvicsek, vendégváró falatok tetejét, mennyeien illik a májasokhoz, pástétomokhoz, de az érettebb, testesebb sajtokhoz is. Egy grillezett vagy serpenyőben sült húshoz is nagyon finom, de bátrabbak desszertekhez is kipróbálhatják, mert egyszerre édes és egy kicsit savas, ami jól ellenpontozza például egy csokimousse vagy akár egy eperfagyi, krémes pohárkrém vagy gyümölcsrizs édességét.

Delikátboltokban beszerezhető, sőt időnként a szuperek és hiperek polcain is feltűnik, de a jó hír, hogy otthon is könnyedén elkészíthető, ha van jó minőségű balzsamecetünk. A nyári kerti partik idején nemcsak vendéglátóként villanthatunk vele, de gasztroajándéknak is remek, így akár egy kis üvegnyit vihetünk figyelmességként, ha mi megyünk vendégségbe – garantált lesz a siker, mert olyan finomságról van szó, amire könnyű rákattanni már elsőre.

Balzsamkrém házilag

Hozzávalók:

  • 2,5 dl balzsamecet
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 1,5 dl piros szőlőlé
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • só, bors

Elkészítés: A lilahagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk. 

Egy serpenyőben a barna cukrot karamellizáljuk, amikor már szép aranyszínű, hozzáöntjük a vörösbort és a balzsamecetet, addig kevergetjük, míg a hideg folyadéktól összeugrott karamell felolvad, majd beletesszük a finomra vágott lilahagymát és fokhagymát, valamint a kakukkfüvet, és közepes lángon felére beforraljuk.

A főzetet egy finom szűrőn átszűrjük, visszaöntjük az elöblített serpenyőbe. Hozzáadjuk a szőlőlevet és a mézet, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd takarékra véve 10 percig gyöngyöztetjük.

Az étkezési keményítőt 3 teáskanál hideg vízzel elkeverjük, majd a főzethez öntjük, és kevergetve pár perc alatt besűrítjük. Azon melegébe kis üvegekbe töltjük, hagyjuk kihűlni. A hűtőbe téve hónapokig eláll – bátran használjuk mindenféle finomsághoz!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.