Gyönyörűek a zsenge kis cukkinik a piacon, és ezek már hazaiak! Bár cukkini ma már egész évben kapható, az igazi nyári elsőknek adjuk meg a lehetőséget, hogy főszerepben lehessenek – például egy csirkés-gombás raguval megtöltve, sok sajttal aranyszínűre sütve!
A cukkini tényleg ezerarcú zöldség, semleges íze miatt rengeteg módon készíthető, rántva, krémlevesnek, raguba téve, grillen sütve vagy lereszelve tócsninak, de még csokitortát is süthetünk belőle… A töltött cukkini pedig önmagában is megállja a helyét, köret sem kell hozzá, ha könnyű, nyári fogásnak szánjuk, de kínálhatunk mellé természetesen salátát vagy akár párolt rizst, krumplipürét is.
A cukkini töltelékébe most csirkemell és gomba került, fűszere pedig csupán friss petrezselyem, mindezeket pedig egy kis tejszínnel főzzük krémes, szaftos raguvá. A kivájt cukkinicsónakokat – ha kellően zsengék – nem kell elősütni, pont átsülnek majd, mire a töltelékre halmozott nem kevés reszelt sajt szép aranyszínűre sül.
Csirkés-gombás töltött cukkini
Hozzávalók:
Elkészítése: A cukkiniket megmossuk, a végét levágjuk, majd hosszában kettévágjuk, a belsejüket egy kanállal vagy karalábévájóval kikaparjuk, a belső húst finomra aprítjuk.
A hagymát és a gombát megtisztítítjuk, mindkettőt apróra vágjuk. A csirkemellfilét felkockázzuk, és késes robotgéppel finomra felaprítjuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymát, megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát is, és időnként megkeverve addig pároljuk, míg a gomba kiengedett leve elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a csirkehúst is, sózzuk, borsozzuk, és fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkini húsát és a felaprított petrezselymet, átkeverjük, és felöntjük a tejszínnel. Addig főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik.
A cukkiniket sütőtálba fektetjük, belekanalazzuk a tölteléket, és a reszelt sajttal bőségesen megszórjuk. Kevés vizet öntünk alá, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 20–25 perc alatt megsütjük.
Forrón tálaljuk, kínálhatunk mellé salátát, vagy akár párolt rizst, bulgurt, kölest is.