A sűrű palacsintatésztából készülő clafoutis-t leggyakrabban édesen készítjük – de miért ne lehetne sósan is? Nagyon egyszerű és kiadós, gyors fogás lehet egy jó kis salátával, csupa fehérje, lisztet nem tartalmaz. Most egy mediterrán változatot hoztunk, koktélparadicsommal és olajbogyóval.
A délfrancia vidéki konyha egyik gyöngyszeme ez a sós clafoutis, gyakorlatilag egy tálban sült sajtfelfújt, amit 10 perc összeállítani. A felvert tojást egy kis tej és tejszín lazítja, egy egész kevés étkezési keményítő gondoskodik arról, hogy kellő tartása legyen. A sajt lehet sima trappista, de akár karakteresebb ízű emmentáli is, de akár többféle sajtot is használhatunk hozzá.
Ennél a receptnél csupán paradicsom és olajbogyó került bele, az teszi külön izgalmassá, hogy a paradicsom egy része elő van sütve, így egy kicsit karamellizálódik, míg a másik része a sütés közben kerül a tetejére, így többféle ízt és állagot élvezhetünk. Az alaprecept természetesen gazdagítható is, húsos változathoz nyugodtan turbózzuk fel kockázott sonkával, szalámival vagy baconnel…
Clafoutis sósan, sajttal és paradicsommal
Hozzávalók:
Elkészítés: A paradicsomokat megmossuk, 2 maréknyit egy sütőtálba szórunk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, meghintjük a kakukkfűvel, és 160 fokos sütőbe toljuk 10 percre.
Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a mustárt, és elektromos robotgéppel habosra verjük. Az étkezési keményítőt a tejben elkeverjük, a tojáshoz adjuk a tejszínnel együtt, sózzuk, borsozzuk, majd a reszelt sajtot is beleforgatjuk.
Az egész masszát az elősütött paradicsomokra öntjük, 10 percre betoljuk a sütőbe, majd a tetejére potyogtatjuk a maradék paradicsomot és az olajbogyót, és még 15-20 percet sütjük.
A sütőből kivéve néhány percet hagyjuk hűlni, majd tálaljuk friss salátával körítve.