Írd be, mit keresel:

Clafoutis sósan, mediterrán hangulatban

A sűrű palacsintatésztából készülő clafoutis-t leggyakrabban édesen készítjük – de miért ne lehetne sósan is? Nagyon egyszerű és kiadós, gyors fogás lehet egy jó kis salátával, csupa fehérje, lisztet nem tartalmaz. Most egy mediterrán változatot hoztunk, koktélparadicsommal és olajbogyóval.

Cookta - 2017.06.27.
Clafoutis sósan, mediterrán hangulatban

A délfrancia vidéki konyha egyik gyöngyszeme ez a sós clafoutis, gyakorlatilag egy tálban sült sajtfelfújt, amit 10 perc összeállítani. A felvert tojást egy kis tej és tejszín lazítja, egy egész kevés étkezési keményítő gondoskodik arról, hogy kellő tartása legyen. A sajt lehet sima trappista, de akár karakteresebb ízű emmentáli is, de akár többféle sajtot is használhatunk hozzá. 

Ennél a receptnél csupán paradicsom és olajbogyó került bele, az teszi külön izgalmassá, hogy a paradicsom egy része elő van sütve, így egy kicsit karamellizálódik, míg a másik része a sütés közben kerül a tetejére, így többféle ízt és állagot élvezhetünk. Az alaprecept természetesen gazdagítható is, húsos változathoz nyugodtan turbózzuk fel kockázott sonkával, szalámival vagy baconnel…

Clafoutis sósan, sajttal és paradicsommal

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 evőkanál mustár
  • 1,5 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 3 marék koktélparadicsom
  • 1 marék olívabogyó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A paradicsomokat megmossuk, 2 maréknyit egy sütőtálba szórunk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, meghintjük a kakukkfűvel, és 160 fokos sütőbe toljuk 10 percre.

Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a mustárt, és elektromos robotgéppel habosra verjük. Az étkezési keményítőt a tejben elkeverjük, a tojáshoz adjuk a tejszínnel együtt, sózzuk, borsozzuk, majd a reszelt sajtot is beleforgatjuk. 

Az egész masszát az elősütött paradicsomokra öntjük, 10 percre betoljuk a sütőbe, majd a tetejére potyogtatjuk a maradék paradicsomot és az olajbogyót, és még 15-20 percet sütjük.

A sütőből kivéve néhány percet hagyjuk hűlni, majd tálaljuk friss salátával körítve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.